Chlamydia

Chlamydia is tegenwoordig een van de meest voorkomende SOA’s. bacteriën die diverse ziekten kunnen veroorzaken. In ontwikkelingslanden kunnen varianten van deze bacterie, de chlamydia trachomatis, ontstekingen van het oog veroorzaken, welke kan leiden tot blindheid. De ziekte wordt overgedragen door vliegen en staat bekend onder de naam trachoom. Andere varianten veroorzaken lymphogranuloma venereum, een seksueel overdraagbare aandoening, gekenmerkt door zweervorming op de genitaliën en zwelling van lymfknopen in de lies. In de westerse samenleving komen infecties met chlamydia vooral voor in de vorm van genitale chlamydia-infecties, eveneens een seksueel overdraagbare aandoening.

De ziekte veroorzaakt hierbij een ontsteking van de urinebuis, zich uitend als een branderige pijn tijdens het urineren. Eventueel verloopt de infectie zonder klachten. Vooral dit laatste is berucht, de infectie kan namelijk verder ‘opstijgen’ bij de vrouw en een ontsteking van de baarmoeder en de eileiders veroorzaken. Dit kan dan weer leiden tot onvruchtbaarheid doordat de eileiders niet langer doorgankelijk zijn. Verder is er een vorm van chlamydia, chlamydia psittaci, die overgedragen wordt door vogels en een longontsteking kan veroorzaken, bekend onder de naam psittacosis.

Chlamydia symptomen

• Pijn en brandend gevoel bij urineren; roodheid en jeuk in en rond de urethra. Waterige afscheiding uit de penis of de vagina.

• Pijnloze pukkels of blaasjes op de penis of de schaamlippen.

• Pijnlijk gezwollen scrotum.

• Ontstoken, pijnlijke lymfklieren in de liezen.

• Ontsteking van de binnenkant van de oogleden of oogbindvliesontsteking (conjunctivitis), die blindheid kan veroorzaken als geen behandeling volgt.

• Bij pasgeborenen kunnen ademhalingsmoeilijkheden en scherpe hoest wijzen op een chlamydia-infectie van de luchtwegen.

• Hoge koorts (hoger dan 39°C) wijst op longontsteking door psittacose (papegaaienziekte). De andere verschijnselen lopen van grieperigheid tot ernstige longontsteking.

Hoe je het krijgt:

De ziekte wordt overgedragen tijdens seks, inclusief orale seks, met een besmet iemand. Het is makkelijker om chlamydia te krijgen als er geen condoom wordt gebruikt. Chlamydia komt vaak samen voor met andere SOA’s, vooral gonorroe.

Hoe het wordt overgedragen:

Chlamydia wordt overgedragen door bacteriën van de een aan de ander door te geven tijdens seks.

Chlamydia

Hoe het eruit ziet – Wat de symptomen zijn:

Chlamydia veroorzaakt vaak geen zichtbare tekenen. Maar soms wel. Die tekenen verschijnen dan een tot drie weken nadat men seks heeft gehad met een besmet iemand. Mannen kunnen een gelige afscheiding uit de penis waarnemen of een lichte korstvorming aan het uiteinde van de penis. Ze kunnen ook een hevige, branderige sensatie voelen bij het urineren. Vrouwen kunnen een gelige afscheiding zien uit de vagina of buikpijn krijgen. Zij kunnen eveneens een hevige, branderige sensatie hebben bij het plassen.

Een arts of verpleegkundige zal uit de penis of de vagina een monster nemen waarvan een kweekje gemaakt wordt. Het duurt een paar dagen voordat het kweekje onderzocht is. Ze zullen ook klinische indicaties gebruiken om te bepalen of chlamydia voorkomt. Hiervoor verricht men een onderzoek van de baarmoedermond (cervix) of penis en daarbij kijkt men of er sprake is van afscheiding.

Behandelingen:

Chlamydia is te behandelen en kan worden genezen. Antibiotica zal worden gegeven om de bacteriën te doden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips