Eunuch

Eunuch is een man bij wie na de puberteit de geslachtsklieren niet functioneren en dus geen mannelijk geslachtshormoon (testosteron) door de cellen van de teelballen wordt geproduceerd. Met eunuchisme wordt de toestand zelf aangeduid. De aandoening kan berusten op een niet aangelegd zijn (aplasie) van de teelballen, op een verwoesting van de geslachtsklieren door een ziekteproces, of op verwijdering van de teelballen (castratie).

Een verminderde produktie van geslachtshormoon (enuchoïdisme) heeft een gebrekkige ontwikkeling van de verdere geslachtsorganen en geslachtskenmerken tot gevolg. De oorzaak kan in de teelballen zelf zijn gelegen of in het hersenaanhangsel, waarbij door het ontbreken van gonadotrope hormonen de geslachtsklieren zich niet ontwikkelen.

Eunuch

Jongetjes komen niet tot geslachtsrijpheid, missen de typisch mannelijke ontwikkeling maar vertonen wel vaak een opvallende lengte groei. Volwassen Eunuch mannen zijn gekenmerkt door een klein mannelijk lid, kleine teelballen (indien geen castratie heeft plaatsgevonden) en geringe lichaamsbeharing. Indien de stoornis in de geslachtsklieren is opgetreden, kunnen door regelmatige toediening van het mannelijk geslachtshormoon testosteron de geslachtsorganen tot normale groei en werking worden gebracht en daarmee ook de secundaire geslachtskenmerken.

De eunuch mannen blijven echter onvruchtbaar (steriel). Indien de stoornis zich in het hersenaanhangsel bevindt, dan kan door toediening van gonadotrope hormonen de stimulerende hormonen voor de geslachtsklieren de werking van de geslachtsorganen weer geheel op peil worden gebracht, zodat zelfs voortplanting mogelijk wordt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips