Lordose

lordose is een normale kromming in het lende-gedeelte van de wervelkolom, met de bolle kant naar voren. Men spreekt van een versterkte lordose indien de kromming veel sterker is dan normaal. Deze aandoening kan o.a. voorkomen als gevolg van een uitgesproken achterwaartse kromming van de wervelkolom in het borstgedeelte, maar ook bij aandoeningen van de benen of het heupgewricht, zoals een aangeboren heupontwrichting. In al deze gevallen is de sterkere kromming in het lende-deel van de wervelkolom op te vatten als een poging het lichaam toch zo goed mogelijk rechtop te houden.

lordose

Als erfelijke aandoening wordt soms ook een vlakke of vlak-holle rug gezien. Er is dan noch een behoorlijke borstkromming, noch een behoorlijke lendekromming. De schouderbladen hangen als het ware in de lucht, men kan de huid eronder instulpen. In geringe graad is de rug plat als een plank, in sterke graad is hij vlak-bol, dwz. de lendenen zijn dan vlak, het borstdeel is hol. Een overgang tussen de vlakke en de ronde rug is de vlak-ronde rug. Hierbij staat het hoogste punt van de rugwelving (op de rug liggend) ter hoogte van de schouders, dus niet, zoals bij de ronde rug, in het midden van de rug.

De zgn. hol-ronde rug daarentegen vertoont een steil bekken, holle lendenen, platte borstkas en het bovenste deel van de rug sterk naar achteren gewelfd. Het hoofd staat in verhouding tot de gewelfde rug wat naar voren. Houdingsafwijkingen kunnen in vele gevallen worden verbeterd met fysiotherapie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips