Stembandafwijkingen

In het strottenhoofd bevinden zich twee stembanden die door in trilling te gaan, klanken vormen. Er kunnen zich allerlei stembandafwijkingen voordoen met de stembanden onder meer door verkeerd gebruik of misbruik. Deze problemen kunnen variëren van poliepen tot knobbeltjes en ulcera (zweren).

Poliepen

Poliepen zijn kleine zwellingen in het slijmvlies dat de stembanden omgeeft. Ze kunnen zich over de totale lengte van de stembanden uitbreiden maar ze kunnen zich ook geïsoleerd op enige plaatsen bevinden. Een poliep kan op uw stembanden ontstaan als gevolg van misbruik van uw stem. Een poliep kan zich ook ontwikkelen als een reactie op een chronische allergie of door het inademen van irriterende stoffen. Een poliep kan uw stem fluisterend of scherp laten klinken. Poliepen worden soms verwijderd tijdens een specialistisch onderzoek, de laryngoscopie.

stembandafwijkingen

Zangknobbeltjes

Mensen die hun stem veel moeten gebruiken hebben een verhoogde kans op het ontstaan van knobbeltjes op hun stembanden. Als u deze knobbeltjes hebt, wordt uw stem omfloerst en hees. Door de stembanden enige weken rust te geven door weinig of niet te spreken, kunnen de knobbeltjes slinken. Soms zijn een biopsie en een operatieve verwijdering noodzakelijk.

Contact ulcera

De stembanden zijn ook gevoelig voor de ontwikkeling van wondjes die we contact ulcera noemen. Deze aandoening is dikwijls het gevolg van een onjuist gebruik van de stem. Een andere oorzaak is beschadiging van de stembanden (bijvoorbeeld door het veelvuldig terugstromen van maagsap). De klachten zijn onder andere een lichte pijn bij het slikken of spreken en heesheid. De belangrijkste behandeling voor contact ulcera is rust van de stem – dikwijls voor langer dan zes weken – om de wondjes de gelegenheid te geven te genezen. Spraaklessen kunnen nodig zijn om herhaling te voorkomen.

Leukoplakie

Leukoplakie, letterlijk witte (leuko) plekjes (plakia) in het Grieks, kan op één of beide stembanden ontstaan. Zij kunnen verband houden met kanker. Als deze plekjes worden aangetroffen, moeten ze verwijderd worden voor laboratoriumonderzoek. Leukoplakie wordt dikwijls veroorzaakt door roken.

Juveniele papillomen

Veel kinderen hebben wratten, goedaardige gezwelletjes waarvan men denkt dat zij worden veroorzaakt door een virus. Een enkel kind, voornamelijk jongens, ontwikkelt deze op zijn stembanden (juveniele papillomen). Deze wratten zijn niet kwaadaardig en verdwijnen vaak weer vanzelf tijdens de puberteit. Juveniele papillomen komen vaak terug, waardoor meer behandelingen nodig kunnen zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips