Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectie met de parasiet toxoplasma gondii; de infectie kan intra-uterien plaatsvinden (bij een latent geïnfecteerde moeder) en dan leiden tot aangeboren oogletsel, een waterhoofd, hersenletsel of de dood van de vrucht. Een postnatale infectie komt meestal tot stand door de omgang met geïnfecteerde dieren (met name katten), door het eten van rauw, geïnfecteerd vlees of via andere levensmiddelen (ongewassen groente).

Toxoplasmose

Bij volwassen zieken kunnen zich niet-karakteristieke, griepachtige verschijnselen voordoen, waardoor een toxoplasmose vaak niet als zodanig wordt herkend; dit is vooral tragisch wanneer een schijnbaar gezonde moeder haar ongeboren kind infecteert. De ziekte kan met specifieke onderzoekingsmethoden geconstateerd worden.

De ziekteverschijnselen die op toxoplasmose kunnen wijzen zijn in de meeste gevallen zo gering, dat de ziekte ongemerkt verloopt. Naar alle waarschijnlijkheid bezit de helft van de bevolking in de ontwikkelde landen antistoffen tegen toxoplasma.

Deze stoffen kunnen in het bloed worden aangetoond. Bijna niemand heeft echter ooit een duidelijk ziektebeeld van toxoplasmose doorgemaakt. De infectie verloopt dus geruisloos en laat alleen zijn sporen achter in de vorm van antistoffen, die de betrokken persoon tegen een hernieuwde infectie beschermen. Gevaarlijk, zelfs levensgevaarlijk is de ziekte alleen voor de ongeboren vrucht.

Behandeling van de ziekte is thans mogelijk met sulfapreparaten en antibiotica, hetgeen vooral het geval is bij de lichtere vormen, die men op oudere leeftijd oploopt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips