Scheurbuik

Scheurbuik is een gebreksziekte die veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine C. De eerste tekenen van scheurbuik zijn bloedingen en zwelling van het tandvlees en roodblauwe puntjes in de huid. In een later stadium gaan de tanden loszitten en ontstaat bloedarmoede, hartkloppingen en kortademigheid. Ook ontstaan wonden aan armen en benen. De patiënt is geheel verzwakt.

Scheurbuik was in de middeleeuwen een typische ziekte van zeelui op lange reizen. Al vroeg zag men de oorzaak in een tekort aan verse groente en fruit. Het vermoeden werd bevestigd door het uitblijven van scheurbuik na eten van citrusvruchten. Scheurbuik is nog niet helemaal uit ons werelddeel verbannen. Twee artsen uit Parijs beweren, dat zij tussen 1990 en 1995 elf gevallen hebben behandeld. Omdat doktoren tegenwoordig geen rekening meer met scheurbuik houden, worden de symptomen van deze gebreksziekte niet herkend. Vooral ouderen die zich beperken tot uitsluitend voeding uit diepvries en blik lopen het risico scheurbuik op te lopen.

Voedingsstoffen voor zelfzorg bij scheurbuik

Vitamines
Vitamine C: vult tekorten aan.

Kruiden
Acerola, rozenbottel, waterkers en tomaat: bevatten grote hoeveelheden aan natuurlijke vitamine C.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips