Asbestosis

Asbestosis is een asbestziekte, asbestlong, een beroepsziekte van arbeiders, die lange tijd in een omgeving werken, waar asbest naalden in de lucht zweven, bijv. arbeiders aan weefgetouwen, waaraan vuurbestendige stoffen worden geweven, arbeiders werkzaam aan de vervaardiging van remvoeringen, asbestpapier en isolatiemateriaal.

De asbestlong ontstaat door het binnendringen van heel fijn asbeststof en zeer kleine asbestnaalden in de longweefsels. Het gevolg is een chronische ontsteking en verandering van het bindweefsel tussen de longblaasjes. De ziekteverschijnselen, die optreden, nadat men 3 tot 5 jaar dit ongezonde werk heeft gedaan, beginnen met ademnood, hoesten en een beklemd gevoel.

In het sputum blijken na microscopisch onderzoek asbestnaalden en asbestoselichaampjes (halter of knotsvormige formaties) voor te komen. Asbestosis kan worden voorkomen door het wegzuigen van stof uit werkplaatsen en het dragen van stofmaskers met een bijzonder filter-element.

Röntgenonderzoek moet om de zes maanden plaats vinden. Een asbestosis die reeds in een vergevorderd stadium is, gaat steeds verder, ook na verwijdering van de patiënt uit de gevaarlijke omgeving. Ter voorkoming heeft men er wel op aangedrongen aan het asbeststof een ‘beschermende stof toe te voegen, dat de werking van het asbeststof moest compenseren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips