Acute buikpijn

Buikpijn is een van de meest voorkomende klachten waarmee mensen bij de dokter terechtkomen. Vaak treedt de pijn plotseling op. In vele gevallen ontstaat de pijn als de druk in de holle organen van de buik (m.n. in de darm) verhoogd is. Hij kan ook als gevolg van kapselspanning (spanning van een kapsel van een van de inwendige organen) of van intensieve spiercontracties optreden en wordt dan viscerale pijn genoemd.

Viscerale pijn komt vaak tot uiting in de vorm van kolieken. Koliekpijn ontstaat in holle organen door samentrekking van de spierlaag in de wand van dat orgaan. De patiënt voelt de pijn meestal in het midden van de buik, maar vaak kan hij de precieze plaats van de pijn niet aangeven. De pijn is vaak beter te verdragen als de patiënt beweegt of rondloopt. Vaak gaat de pijn gepaard met bijverschijnselen zoals onrust, braken en sterk transpireren.

In tegenstelling tot viscerale pijn, wil de patiënt met somatische pijn juist zo weinig mogelijk bewegen en liefst absolute rust houden. Somatische pijn wordt veroorzaakt door prikkeling van het buikvlies dat de organen in de buikholte omkleedt en beschermt; het gevolg is een aanhoudende doffe pijn.

Acute-buikpijn

Wat zijn de oorzaken van acute buikpijn?

Verschillende organen in de buikholte zoals de maag, de dunne en de dikke darm, de alvleesklier, de galblaas en bij vrouwen de eileiders en eierstokken kunnen bij een stoornis of ziekte hevige pijn veroorzaken. Maar de buikpijn kan ook afkomstig zijn van organen die buiten de buikholte liggen. Meestal is het eten van bedorven voedsel de oorzaak van acute buikpijn. In dat geval gaat de acute toestand gepaard met darmkrampen, diarree en overgeven.

Blindedarmontsteking
Pijn in de buik kan ook door een acute blindedarmontsteking (appendicitis) ontstaan. Een kenmerkend verschijnsel van deze aandoening is pijn die in de bovenbuik begint en zich naar rechts in de onderbuik verplaatst, waar de blindedarm zich bevindt. Vaak gaat het gepaard met misselijkheid, overgeven en koorts.

Buikpijn kan ook door zweren in de maag of in de twaalfvingerige darm (duodenum) ontstaan. Ontsteking van de alvleesklier, vaak als gevolg van overmatig alcoholgebruik, kan ook buikpijn veroorzaken; hetzelfde geldt voor ontstekingen van de galblaas en galstenen.

Liesbreuk
Een liesbreuk kan hevige buikpijn oproepen als delen van de buikinhoud zoals een stuk darm in de breukpoort beklemd raken. In de dikke darm kunnen zakvormige uitstulpingen van de darmwand ontstaan (divertikels). Bij een ontsteking van deze divertikels treedt hevige, vaak linkszijdige buikpijn op.

Hoe wordt acute buikpijn behandeld?

Het beleid bij acute buikpijn is er altijd op gericht, de oorzaak te achterhalen alvorens er ingegrepen wordt. In principe mag men niets meer eten of drinken. Zo nodig krijgt men in het ziekenhuis vocht per infuus toegediend. In sommige gevallen zoals bij een acute blindedarmontsteking is meestal een chirurgische ingreep noodzakelijk. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij galstenen, probeert men de koliekachtige pijn met medicijnen te bestrijden.

Bij diarree tengevolge van voedselvergiftiging, is het meestal voldoende het verlies aan vocht en elektrolyten door het drinken van vloeistof of per infuus te compenseren. Bij infecties helpen antibiotica


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips