Voedselvergiftiging

De kans bestaat dat je wel eens een voedselvergiftiging hebt gehad. Iets waar je een aantal dagen flink ziek van kunt zijn. Bij een voedselvergiftiging word je ziek door het eten van besmet of bedorven voedsel. Wat zijn de symptomen van een voedselvergiftiging? En hoe behandel je deze kwaal?

 

Er wordt officieel onderscheid gemaakt tussen voedselvergiftiging en voedselinfectie. Echter, in de volksmond wordt een voedselinfectie ook vaak een voedselvergiftiging genoemd, terwijl er vaak sprake is van een voedselinfectie.

Wat is het verschil tussen een voedselvergiftiging en voedselinfectie?

Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door parasieten, bacteriën en virussen. Bij een voedselvergiftiging zijn giftige stoffen de veroorzaker. Deze stoffen, oftewel toxines, zijn aangemaakt door bacteriën of schimmels. Een voorbeeld van voedselvergiftiging is botulisme. Aan het voedsel zelf merk je meestal niets. Het ruikt normaal en het ziet er ook gewoon uit.

Veroorzakers voedselvergiftiging

De volgende twee bacteriën kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken:

  • Stafylokokkenbacterie: de stafylokokkenbacterie komt voor in (rauwe) melk, (rauwe) ham, melk, vis, eieren, kip en of ander gevogelte. Deze bacterie wordt meestal verspreid door slechte hygiëne. De bacterie vermeerdert zich snel bij kamertemperatuur.
  • Salmonella: deze bacterie kan voorkomen in (rauwe) eieren, melk en (rauw) vlees.

Wat zijn de symptomen van een voedselvergiftiging?

Een voedselvergiftiging gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:

  • Buikkrampen
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Koorts
  • Uitdroging
  • Hoofdpijn

Een voedselinfectie gaat vaak gepaard met dezelfde klachten.

Wat zijn de oorzaken van een voedselvergiftiging?

Meestal wordt een voedselvergiftiging veroorzaakt door slechte hygiëne. Door slechte hygiënische omstandigheden kan voedsel besmet raken. Ook kan keukenpersoneel het voedsel met ongewassen handen aanraken of net boven het voedsel hoesten. Verder kunnen open wondjes op de handen ook bacteriën op voedsel overbrengen.

Reizen naar niet-Europese landen

In veel niet-Europese landen zijn de hygiëneregels minder streng en komt voedselvergiftiging vaker voor. Wanneer je op vakantie gaat naar een niet-Europees land moet je dus goed oppassen met eten en drinken.

Hoe lang duurt een voedselvergiftiging?

Bij een voedselvergiftging houden de klachten meestal twee tot drie dagen aan. Bij een voedselinfectie kunnen de klachten tussen de twee en negen dagen duren.

Zwanger en voedselvergiftiging?

Ben je zwanger? Ook dan kan je voedselvergiftiging krijgen. Je hebt dan dezelfde symptomen als bij niet-zwangeren. Ook is de behandeling hetzelfde. Zorg er wel voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt en let er goed op welke medicijnen je kunt gebruiken. Zo mag je bepaalde diarreeremmers niet gebruiken tijdens de zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft.

Hoe wordt een voedselvergiftiging behandeld?

Een voedselvergiftiging gaat vaak vanzelf over. Als de klachten na 2 dagen blijven aanhouden en niet afnemen, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Wat kun je doen bij een voedselvergiftiging?

Helaas kun je niet iets innemen waardoor de klachten direct verdwijnen. Wel kun je het volgende doen:

  • Voldoende rust nemen
  • Voldoende water en bouillon drinken, zodat je uitdroging voorkomt.
  • Diarreeremmers gebruiken als je veel last hebt van diarree.
  • Geen zure fruitsappen of koffie drinken, want dit kan je maag van streek maken.
  • Roken en alcohol vermijden
  • Licht verteerbaar voedsel eten
  • Sterke kruiden vermijden
  • ORS gebruiken: dit mengsel van zout en suiker vermindert het risico op uitdroging.

Hoe voorkom je een voedselvergiftiging?

Je kunt een voedselvergiftiging niet altijd voorkomen. De beste manier om het risico te verkleinen, is door goed te letten op wat je eet en door de volgende tips op te volgen:

  • Geen rauw en/of slecht bereid voedsel en ongewassen fruit eten.
  • Voorzichtig zijn in het buitenland: drink geen kraanwater en wees voorzichtig met het eten van vis, schaal- en schelpdieren, melk, verse groenten en fruit.
  • Goed op hygiëne letten: je handen wassen na ieder toiletbezoek en voordat je voedsel aanraakt.
  • Voedsel op de juiste manier bewaren.

 

Een stoma: doorbreken van het taboe

In Nederland dragen zo’n 38.000 mensen een stoma, jaarlijks komen daar 7.000 bij. Toch is het onderwerp voor veel mensen een taboe. Lees daarom in ons dossier alles over een stoma.

Bekijk het dossier

- advertorial -
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips