Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel. De verschijnselen zijn meestal diarree, gebrek aan eetlust en misselijkheid. Braken en maagpijn kunnen ook voorkomen. De meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging is het gif dat door de bacterie Staphylokokkus aureus wordt gemaakt. Als dit micro-organisme bepaald voedsel besmet (vaak via de handen van degenen die het aanpakt), vermenigvuldigt het zich snel. De symptomen die op een voedselvergiftiging kunnen wijzen, zijn hevig braken, diarree en buikklachten. Deze verschijnselen treden ongeveer 4 tot 30 uur na het eten van bedorven voedsel op. Daarnaast kan hoofdpijn, het uitbreken van koud zweet en neerslachtigheid optreden.

 

In sommige gevallen kan een voedselvergiftiging de dood veroorzaken. De micro organismen die voedselvergiftiging veroorzaken behoren meestal tot de groep van salmonella. Ook stafylokokken en andere micro organismen kunnen hier echter verantwoordelijk voor zijn. De gevaarlijkste voedselvergiftiging botulisme komt gelukkig maar zelden voor. Men kan voedselvergiftiging veelal voorkomen door voedsel dat een verdachte geur of smaak heeft te laten staan, vooral in warme jaargetijden.

Dit verklaart de vaak in uitbarstingen voorkomende voedselvergiftigingen door stafylokokken, vooral wanneer de bacterie in slagroomgebak, mayonaise of aardappelsalades zit. Andere mogelijke oorzaken van vergiftiging zijn Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Salmonella, Escherichia colien, Campylobacter jejuni.

Wat te doen bij voedselvergiftiging?

In de meeste gevallen zijn de klachten van een voedselvergiftiging na enkele uren weer over. Wanneer het braken ophoudt, moet u de eerste twaalf uur water of heldere bouillon drinken; daarna is gedurende de volgende 24 uur een beetje licht voedsel toegestaan. Wanneer jonge kinderen, oude mensen of mensen die ziek zijn, voedselvergiftiging krijgen, moet de huisarts geraadpleegd worden.

Preventie

Het beste is vergiftiging te vermijden. Bewaar vlees en restjes in de koelkast. Pas op voor voedsel dat besmet is door weefselvocht van ongekookt gevogelte; was het grondig voor het te eten. Eet geen beschimmeld voedsel.

Laat voedselvergiftiging niet opnieuw gebeuren!

U kunt het altijd op het etentje in het restaurant gooien, maar in werkelijkheid ontstaan veel gevallen van voedselvergiftiging door thuis onzorgvuldig met voedsel om te springen. Hieronder vindt u enkele regeltjes die de kans op voedselvergiftiging aanzienlijk verkleinen.

• Was uw handen voor u eten gaat bereiden, om te voorkomen dat u bacteriën als stafylokokken (voorkomend op de huid en in de keel) of shigella (van fecaal materiaal) overbrengt. Was ze opnieuw nadat u rauw vlees en eieren hebt verwerkt.

• Eet geen rauwe, proteïnerijke producten als vis, gevogelte, vlees of eieren. Vermijd sushi en rauwe oesters. Eieren met een gebroken schaal kunt u beter maar niet meer gebruiken. Rauw voedsel kan veel bacteriën bevatten.

• Rauw voedsel moet u verwarmen of afkoelen. Boven 65,5 °C of beneden 4,4 °C kunnen bacteriën zich niet vermenigvuldigen.

• Bak vlees tot de roze kleur verdwijnt, gevogelte tot er geen rode stukken meer zichtbaar zijn en vis tot hij uiteenvalt. Een dergelijke bereiding is de enige manier om ervoor te zorgen dat alle mogelijk schadelijke bacteriën dood zijn.

• Gebruik een vleesthermometer, vooral wanneer u grote stukken vlees of gevogelte klaarmaakt in de magnetron. Op die manier weet u dat het vlees goed gaar is.

• Proef het rauwe gehakt, de vissoep of zelfs het koekjesbeslag niet voor het helemaal gaar is.

• Laat het vocht van rauw vlees niet op ander voedsel druipen. Dit kan namelijk voor besmetting zorgen.

• Gebruik een afzonderlijke snijplank en keukengerei voor het verwerken van rauw vlees en was ze na gebruik met zeepwater of een bleekmiddel. Zo voorkomt u dat andere etenswaren besmet raken.

• Maak de blikopener en het aanrechtblad goed schoon en zeker ook alle barstjes en kieren, die ideale schuilplaatsen vormen voor bacteriën.

• Vervang sponsjes regelmatig en gebruik keukenpapier om het aanrecht schoon te vegen.

• Bewaar voedsel nooit langer dan 2 uur bij kamertemperatuur en eet niets waarvan u vermoedt dat het zo lang ongekoeld heeft gestaan. Bacteriën tieren welig in warme, proteïnerijke etenswaren die bereid zijn met vlees of eieren, roomgebakjes, dipsausjes, aardappelsalade, enzovoort.

• Laat vlees ontdooien in de koelkast. Bacteriën kunnen zich immers vermenigvuldigen op het oppervlak, terwijl het binnenste nog bevroren is.

• Vries restjes meteen in, zelfs als ze nog warm zijn. Verdeel gote hoeveelheden in kleinere porties.

• Pluk of eet nooit wilde paddestoelen. Sommige soorten bevatten giftige stoffen die het zenuwstelsel aantasten en dodelijk kunnen zijn. Paddestoelen plukken in het wild is specialistenwerk.

. • Proef nooit zelf ingemaakt voedsel voor het 20 minuten gekookt heeft. Als het niet goed wordt ingemaakt, bevat het voedsel bacteriën die een gevaarlijk gif kunnen produceren.

 
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips