Bijbalontsteking

Acute bijbalontsteking ontstaat ofwel door infectie via de urethra, blaas, voorstanderklier en zaadstreng (meestal na een druiper) ofwel via het bloed (na algemene infectie, tyfus, bof). Een bijbalontsteking, waarvan de oorzaak onbekend is, die vaak gepaard gaat met een lichte afscheiding uit de urethra, waarbij ook de zaadblaasjes en de zaadstreng kunnen worden aangedaan, noemt men een niet-specifieke bijbalontsteking.

Ook na toepassing van een blaas catheter kan een bijbalontsteking voorkomen. Verschijnselen van acute bijbalontsteking zijn hevige pijnen en koorts tot 40° de bijbal is sterk gezwollen en voelt hard aan. De zaadbal kan ook aangedaan zijn, maar blijft vaak ongedeerd. Soms is er een exudaat in de vliezen van de zaadbal.

bijbalontsteking

Behandeling:

Beslist bedrust, het scrotum hoog leggen, vochtige omslagen, zo nodig (bijv. bij druiper) penicilline en sulfonamide. Bij verettering moet het abces worden geopend.

Chronische bijbalontsteking

Vaak gaat de acute, niet-specifieke bijbalontsteking in een chronische vorm over, waarbij de bijbal verdikt en pijnlijk is. Dit is dan meestal tuberculose, ontstaan via het bloed, en vaak ook de zaadblaasjes, voorstanderklier en zaadballen omvattend. Langzamerhand komt er, zonder pijn, een zwelling die, als zij onbehandeld blijft in een koud abces kan overgaan, dat daarna door de huid breekt en fistels vormt.

Behandeling:

* Antibiotica worden voorgeschreven tegen bacteriële infecties. Ook de partner moet soms worden behandeld.

* Tegen pijn en ontsteking kunnen OTC-middelen worden gebruikt.

* Bedrust kan nodig zijn tot de verschijnselen zijn afgenomen. Tijdens het liggen kan men het best een opgerolde handdoek onder het scrotum leggen.

* Tegen de zwelling kan een ijspakking worden gebruikt. Geen warme pakking gebruiken, omdat warmte de sperma-producerende cellen kan beschadigen.

* Zolang de verschijnselen niet verdwenen zijn, wordt geslachtsverkeer afgeraden.

* Tijdens het herstel kan gebruik van een steunband de pijn verlichten.

* Operatieve verwijdering van de bijbal kan nodig zijn in ernstige of steeds terugkerende gevallen als de antibioticabehandeling niet aanslaat.

Ga naar de dokter met ernstige of hardnekkige pijn of zwelling in een testikel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips