Stralingsziekte

Stralingsziekte is een ziektebeeld dat gaat optreden na een eenmalige abnormaal sterke bestraling met ioniserende straling (röntgenstralen, radioactieve straling) die niet onmiddellijk de dood ten gevolge heeft.

stralingsziekte is in twee verschillende groepen van verschijnselen te onderscheiden:

1.het beenmergsvndroom omvat stoornissen in de bloedvorming door beschadiging van het beenmerg, zich uitend in een verhoogde vatbaarheid voor infecties, verhoogde bloedingsneiging en bloedarmoede.

2.Het darmsyndroom bestaat uit een steeds hevig wordende diarree, bloedingen en zweervorming in het darmkanaal.

stralingsziekte

In de tweede tot derde week na de bestraling treedt haaruitval op. De behandeling is in de eerste plaats gericht op de bestrijding van bijkomende infecties en bloedingen. De mogelijkheid bestaat in ernstige gevallen door transplantatie van beenmerg het leven te behouden, hoewel deze behandeling nog vrijwel in het experimentele stadium verkeert.

Een voorwaarde voor het toepassen van beenmergtransplantatie is dat de dosering zo hoog is geweest meer dan 600 R (rad, eenheid van ontvangen straling) dat het gehele eigen beenmerg van de patiënt vernietigd is. Voor minder ernstige gevallen wordt aangenomen dat de risico’s van de transplantatie te groot zijn in verhouding tot de levenskansen van de patiënt. Men heeft de ziekte leren kennen na de te Hirosjima en Nagasaki in 1945 tot ontploffing gebrachte atoombommen en bij incidentele ongevallen met radioactief materiaal.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips