Varices

Varices zijn spataderen; verwijde en gekronkelde aderen, voornamelijk aan de benen, veroorzaakt door aangeboren zwakte van het bindweefsel, slecht functionerende aderkleppen, langdurig staan, zwangerschap of overgewicht. Ook ontsteking van de aderen (tromboflebitis) kan de oorzaak zijn. Onbehandelde varices leiden overdag tot zwelling, vooral van enkel en voetrug, vaak met sterk jeukende huidaandoeningen die zweren kunnen veroorzaken; ’s nachts neemt de zwelling af.

Varices

De behandeling van varices

De benen hoog leggen, stilstaan en bewegingloos zitten (’televisiebeen’) vermijden!
Het lichaamsgewicht terugbrengen, wandelen, trappenlopen en goede schoenen dragen. Elastische bandages of elastieken kousen dwingen het bloed door dieper gelegen aderen te stromen. De aangetaste bloedvaten kunnen operatief worden verwijderd wanneer de mogelijkheid van collaterale circulatie aanwezig is, dat wil zeggen wanneer dieper gelegen aderen de taak van de weggenomen bloedvaten kunnen overnemen. Oppervlakkige varices kunnen behandeld worden met een stof die in de aangetaste ader wordt ingespoten en aldaar een plaatselijke ontsteking veroorzaakt, de zogenaamde sclerotherapie. Deze zal een schrompeling van de ader bewerkstelligen, zodat deze niet meer functioneel is, waardoor tevens de spatader verdwenen is. Eventueel kan ook besloten worden de niet-functionerende aders chirurgisch te verwijderen. Zie ook ulcus cruris.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips