Leverbiopsie

Deze veilige en relatief eenvoudige ingreep wordt toegepast bij de diagnose van leverziekten, zoals levercirrose, hepatitis (leverontsteking) en kanker. Er wordt ook gebruik van gemaakt om het effect van geneesmiddelen op de lever vast te stellen. Het onderzoek wordt in het algemeen poliklinisch of in een ziekenhuis gedaan.

Het kan zijn dat u wordt gevraagd enkele uren voor het onderzoek niet meer te eten of te drinken. Voordat het onderzoek wordt gedaan, moet u zich uitkleden en een operatiehemd aantrekken. Tijdens de ingreep moet u absoluut stil blijven liggen op een onderzoektafel. Het gebied waar de biopsienaald wordt ingebracht (tussen of onder de rechterzijde van de ribbenkas) wordt gereinigd en verdoofd. Dan wordt u gevraagd diep in te ademen en de adem in te houden, terwijl de naald voorzichtig door de huid in de lever wordt geprikt.

Wanneer de naald in de lever zit, wordt hij een slag gedraaid en vervolgens verwijderd. Dit duurt maar een paar tellen. Het weefselbrokje dat door de naald is gevangen, wordt in een steriel potje opgevangen en voor onderzoek naar het pathologisch laboratorium verstuurd. Na de ingreep wordt een gaasje op het wondje gedaan. Bedrust is de volgende drie tot vier uur raadzaam. De polsslag en bloeddruk zullen regelmatig worden opgenomen. Als u last hebt van lichtheid in het hoofd, vooral als u opstaat na de observatieperiode van drie tot vier uur, raadpleeg dan de huisarts. Hij zal een bloeding na de biopsie willen uitsluiten. Soms wordt een lichte pijnstiller die geen aspirine bevat, gegeven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips