Hepatitis

Er zijn twee hoofdsoorten hepatitis (leverontsteking), de hepatitis infectiosa (hepatitis A) en de serumhepatitis (hepatitis B). Het voornaamste symptoom is geelzucht; de ogen en huidweefsels worden geel, wat wordt veroorzaakt door een overproductie van gele gal. Hepatitis kent andere varianten (C,D en E), die overgedragen kunnen worden door via water overgebrachte epidemieën, bloedtransfusies, overdracht van lichaamsvloeistoffen tijdens geslachtsverkeer en via darm- of mondkanalen.

Hepatitis is een infectieziekte (hepatitis A) of een bloedserumziekte (hepatitis B) die een ontsteking van de lever veroorzaakt. Het belangrijkste symptoom is geelzucht, het vergelen van de ogen en de huid, veroorzaakt door een overproductie van bilirubine. Hepatitis heeft veel andere varianten (C, D, en E), die kunnen worden overgedragen door besmetting via water, bloedtransfusies of lichaamsvloeistoffen zoals bij geslachtsgemeenschap en inwendige en orale routes.

 

Hepatitis

Een acute of chronische ontsteking van de lever. Meestal het gevolg van een virusinfectie die zich in het algemeen door contact van mens tot mens verbreidt. Geïnfecteerd voedsel en water kunnen verantwoordelijk zijn voor het uitbreken van hepatitis infectiosa. Daarnaast wordt serum hepatitis, die o.a. door bloedtransfusies overdragen kan worden, onderscheiden. Alcoholhepatitis is een ontsteking van de lever ten gevolge van het langdurig gebruik van alcohol.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips