Lever ontsteking
Bij een leverontsteking (hepatitis) doen zich in het begin dezelfde verschijnselen voor als bij een griep: gebrek aan eetlust, misselijkheid, koorts. Daarna kleurt de huid roodachtig geel, de urine wordt bruinachtig en de ontlasting kan witachtig worden. Bij hepatitis van het type A (hepatitis-A) is de lever ontstoken geraakt via de mond (het virus bevindt zich in het water, dranken, bedorven levensmiddelen – zoals schaaldieren – via modder en slik) of door contact met iemand die al was besmet. Het besmettingsgevaar duurt ongeveer drie weken voor en na het optreden van de eerste verschijnselen.
Het virus van hypatitis-B wordt overgedragen via de bloedwegen: een geringe verwonding van de huid is voldoende voor een infectie via bloed, speeksel, urine, sperma, vagina-slijm. Het gevaar om besmet te raken duurt hierbij rond de drie maanden. (In zeldzame gevallen kan hepatitis-B leiden tot leverkanker.)
Behandeling via zelfhulp is in beide gevallen mogelijk, maar onderzoek door een arts (met bloedonderzoek) is nodig om mogelijke complicaties te kunnen opsporen en te kunnen vermijden.
Zelfhulp bij leverontsteking:
* Veel rust en beslist geen alcohol in de eerste weken.
* Een normale voeding is mogelijk, maar voorzichtigheid is geboden met voedingsmiddelen die de lever belasten, zoals bijvoorbeeld chocolade. Het beste is natuurlijk licht voedsel, in kleine maaltijden, vooral als er sprake is van gebrek aan eetlust. Eet zo veel mogelijk verse groenten, wat de leverfunctie stimuleert: molsla, witlofsalade, artisjokken, asperges, rammenas (met mate), aardappelen, peterselie, waterkers; als fruit zijn appels, bosbessen, zwarte bessen en druiven aan te bevelen.
* Als preventie moet men veel rapen, rode bieten en suikerbieten eten, want die bevatten de eiwit-bouwsteen betanine, die onder andere de ontgiftigende en vetafbrekende functie van choline ondersteunt. Scherpe specerijen vermijden.
* Sap van rauwe aardappelen: Drie glazen per dag; 1 theelepel leem in een half glas water; ook sap van paardenbloemen, artisjokken en zwarte rammenas.
* Etherische (vluchtige) oliën: Kamille, citroen, selderie.
* Lauwwarme leem-compressen in de leverstreek, om de 2 – 3 uren verwisselen.
* Acupressuur.
* Natuurgeneespreparaten: Boldocynara (druppels), Carduus marianus tinctuur (druppels), Taraxacum tinctuur (druppels), Lycopodium D6 (druppels).
Voorzichtigheidsmaatregelen:
* Vermijd intieme contacten met iemand die aan hepatitis lijdt; de dingen die zo iemand heeft gebruikt en aangeraakt (servies, bestek, washandjes, handdoeken) moeten uitgekookt worden.
* De ontlasting van iemand met hepatitis-B moet direct afdoende worden verwijderd.
* Als u naar een land gaat waar hepatitis-B voorkomt, laat u dan inenten.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.