Sulfonamide

Sulfonamide is een stof met een bacteriënbestrijdende werking, waarvan de chemische structuur gekenmerkt wordt door de het element zwavel bevattende groep S02NH2. Sulfonamiden werken bacteriostatisch, dat wil zeggen zij bestrijden de bacteriën niet door ze te doden, maar door zodanig in hun stofwisseling in te grijpen, dat hun groei en hun toename wordt geremd. De resterende verzwakte kiemen worden dan door de afweerstoffen van het lichaam overwonnen.

Sulfonamide

De invoering van de sulfonamiden betekende een opbloei van de chemotherapie. Sindsdien zijn zij bij veel indicaties verdrongen door de antibiotica. Ze kunnen schadelijke nevenverschijnselen hebben, met name voor de nieren. De term sulfonamide wordt ook in de geneeskunde gebruikt als synoniem voor een sulfamedicijn. Van deze categorie is vooral sulfamethoxazol bekend als antibioticum.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips