Trombangiitis obliterans

Trombangiitis obliterans, ook ziekte van Winiwarter genoemd, Trombangiitis obliterans is een ziekte waarbij de binnenste laag van de kleine bloedvaten ontstoken is. Door zwelling van dit weefsel wordt de doorsnede van de bloedvaten kleiner, eventueel kan het bloedvat uiteindelijk verstopt raken. Voornamelijk de bloedvaten in de ledematen worden getroffen, het meest die van de benen. De verminderde doorbloeding veroorzaakt op de betreffende plekken pijn. In ernstige gevallen kan gangreen ontstaan.

Trombangiitis obliterans

Is een been aangetast, dan dwingt de pijn na kortere of langere stukken lopen tot rusten. De oorzaak van Trombangiitis obliterans is niet met zekerheid bekend; wel staat vast dat vooral jong volwassen mannen, en voornamelijk rokers, er door worden getroffen. Er bestaat geen speciale behandeling ter bestrijding van de aandoening. Op verschillende manieren kan men trachten de doorbloeding te normaliseren, althans te verbeteren, en de pijn te verlichten. Roken verergert de ziekte en moet absoluut worden opgegeven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips