Een kostbare ingreep financieren?

Vaak is het al een hele stap om plastische chirurgie of esthetische tandheelkunde te overwegen. Een eerste veelal gratis consult helpt je op weg om te bepalen wat er mogelijk is maar ook wat de kosten zijn van de gewenste ingreep. En afhankelijk van de ingreep kan dit mee of tegenvallen. Mocht het te kostbaar zijn voor de eigen portemonnee dan is het financieren van de ingreep wellicht een mogelijkheid.

Wat doet de zorgverzekeraar?

De meeste behandelingen, vooral esthetische behandelingen, worden niet vergoed. In enkele gevallen kan je in aanmerking komen voor een vergoeding of terugbetaling door je zorgverzekeraar. Dit geldt in de regel alleen wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt en wanneer er naast een esthetisch aspect ook een functionele last is. Hiervoor moet wel eerst goedkeuring door de zorgverzekeraar gegeven worden. Overleg op voorhand met je zorgverzekeraar over de mogelijkheden. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat je zorgverzekeraar de kosten tot een bepaald limiet vergoed, of een vergoeding biedt wanneer je een doorverwijzing hebt van je huisdokter of een andere specialist.

Mogelijkheid van gespreid betalen of financieren?

Als het financieel niet mogelijk is om de benodigde of gewenste ingreep te betalen dan zijn er nog andere mogelijkheden zoals het gespreid betalen of financieren.

Er zijn enkele klinieken waar je de afspraak mee kunt maken dat je gespreid betaald voor de ingreep. De kliniek werkt dan samen met een financieringspartner. Hier ga je de overeenkomst van “koop op afbetaling” aan. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen zodat vastgesteld kan worden dat je de ingreep wel kunt terug betalen.

Mocht je kiezen voor de optie tot het zelf financieren dan kun je hiervoor zelf een offerte opvragen bij een bemiddelaar. Een persoonlijke lening is geschikt voor het financieren van plastische chirurgie en bied je als consument zekerheid. Op voorhand spreek je af welk bedrag je leent, hoe lang je er aan gaat betalen en tegen welke rente. Wel zo duidelijk.

Vraag hulp bij de dokter

Ieder persoon heeft natuurlijk zo zijn of haar eigen beweegredenen om voor een specifieke vorm van plastisch chirurgie te kiezen. Maar hebben jouw beweegredenen een fysieke of psychologische achtergrond, dan kun je de hulp van je dokter inschakelen. Ingrepen zoals bijvoorbeeld een borstvergroting, vanwege psychische onzekerheden en een laag zelfbeeld kunnen op doorverwijzing van de dokter onder je ziektepolis vallen. Voor een ingreep met betrekking tot fysieke klachten geldt hetzelfde verhaal. Een (gegronde) doorverwijzing van je dokter kan deuren voor je openen die normaliter gesloten zouden blijven. Of de ingreep vervolgens geheel vergoed wordt door je zorgverzekeraar is niet zeker. Neem om dit te controleren dus altijd even contact op met je verzekeraar om deze zaken kort te sluiten.

Schakel de hulp van je omgeving in

In sommige gevallen lijkt geen enkele optie je oplossingen te bieden, en sta je er uiteindelijk alleen voor. Maak in dat geval ook zeker gebruik van je netwerk. Hoewel jouw directe netwerk wellicht niet de juiste personen kent, kan het zomaar zijn dat je uitgebreide netwerk iemand kent die hier ervaring mee heeft en die je op weg kan helpen. Of het nu is om je te informeren over de mogelijke persoonlijke leningen, je een specifieke kliniek aan te wijzen of je zelfs met de financiering te helpen. Niet geschoten is altijd mis!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips