Oorzaken van ziekte

De meeste ziekten hebben een herkenbare oorzaak of aetiologie. In feite heeft het medische onderzoek zich voor een groot deel beziggehouden met het zoeken van die oorzaken, uitgaande van de gedachte dat een remedie gevonden kan worden als de oorzaak bekend is. Dit gaat vaak niet op: van een groot aantal ziekten is wel de oorzaak vastgesteld, maar de remedie (nog) niet gevonden.

Ziekte kan ontstaan door veel verschillende oorzaken. Sommige aandoeningen zijn erfelijk, overgedragen door een van de ouders, zoals hemofilie*. Andere zijn aangeboren, zoals het ’gat in het hart’. Weer andere ziekten krijgt men tijdens het leven, bijvoorbeeld ten gevolge van een verkeersongeval waarbij het slachtoffer een botbreuk oploopt. Veel ziekten zijn het gevolg van infecties door bacteriën of virussen. Andere infecties kunnen worden veroorzaakt door schimmels, zoals zwemmerseczeem. Weer andere ziekten zijn te wijten aan parasieten, zoals de kleine eencellige organismen die amoebendysenterie veroorzaken, of de meterslange lintworm.

Gezwellen (goedaardige of kwaadaardige) vormen een andere grote groep ziekten waarvan de aetiologie minder duidelijk is.

Veel ziekten zijn het gevolg van degeneratie. Voorbeelden hiervan zijn atherosclerose, dementie en artrose (slijtage van één of meerdere gewrichten). Auto-immuunziekten vormen een speciale groep, waarbij het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen weefsels aanvalt. Tot de auto-immuunziekten behoren pernicieuze anemie en sommige schildklierziekten.

Veel aandoeningen hebben verschillende oorzaken. Hartziekte bijvoorbeeld heeft tal van oorzakelijke componenten – roken, hoge vetconcentraties in het bloed en overgewicht; bovendien lopen mannen meer risico dan vrouwen. Het lijdt geen twijfel dat er bij hart- en vaatziekten sprake is van een erfelijke factor, maar de algehele levensstijl, verhoogde bloeddruk en voedingsgewoonten spelen ook een belangrijke rol. Dit worden de risicofactoren genoemd. De ziekte ontstaat uit een samenspel van vele factoren.

Desondanks ontwikkelen sommige mensen zonder klaarblijkelijke risicofactoren toch hart- en vaatziekten. Algemeen gesproken is de belangrijkste verandering in het ziektebeeld van de ontwikkelde landen van de wereld in deze eeuw de grote terugval van infectieziekten en de enorme toename van degeneratieve, chronische ziekten.

Deze ontwikkeling zal zich onvermijdelijk voortzetten met de huidige vergrijzing. In de meeste ziekenhuizen worden nu meer chronische of slepende ziekten behandeld dan acute ziekten, die van korte duur zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips