Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door plotselinge, hevige aanvallen van pijn aan een kant van het gezicht rondom een oog. Meestal komen ze steeds weer terug, iedere nacht in perioden of‘clusters’ van een paar weken of maanden per keer. De pijn ontstaat meestal een paar uur na het inslapen, tijdens de REM-slaap, en duurt ongeveer een uur. Soms blijven de verschijnselen maanden of jaren weg. Clusterhoofdpijn is zelden chronisch, maar kan jaren duren. Bij mannen komt de kwaal viermaal zoveel voor als bij vrouwen en meestal tussen 20 en 40 jaar. Ondanks de hevige pijn, veroorzaakt de aandoening geen ernstige (hersen)schade of andere ziekten.

Clusterhoofdpijn symptomen

• Voortdurende, hevige pijn rondom een oog, die 30 minuten tot twee uur kan duren.
• Neusverstopping aan de pijnkant, gevolgd door hevige waterige loopneus.
• Bloeddoorlopen, waterig oog. De pupil is vernauwd en het ooglid hangt.
• Opgezwollen wang.
• Rood, opgeblazen gezicht.

clusterhoofdpijn

Oorzaken

• De oorzaken zijn onbekend.
• Stoffen die een aanval kunnen opwekken zijn: alcohol, nicotine en nitroglycerine (tegen angina pectoris).
• Voedingsmiddelen kunnen een rol spelen, met name als ze tyramine bevatten, zoals paprika, rode wijn, kippenlever, actieve gist, camembert, cheddar en ander belegen kaassoorten.
• Overmatig roken en drinken zijn risicofactoren.
Stress, overwerkt zijn en emotionele druk kunnen een aanval teweegbrengen.

Preventie

Vermijd gebruik van stoffen die een aanval lijken te bevorderen. Houd een clusterhoofdpijn dagboek bij om te bepalen wat de mogelijke aanleidingen zijn. Houd bij wat u eet en drinkt, welke activiteiten u heeft en de duur en ernst van de hoofdpijn. Stop met roken en drink niet teveel alcohol.

Behandeling van clusterhoofdpijn

• Ga tijdens een aanval niet liggen, de pijn wordt dan meestal erger.

• Gewone OTC-pijnstillers werken meestal te langzaam om de pijn te verlichten.

• Aan het begin van een aanval kan toedienen van 100% zuurstof gedurende 5 tot 15 minuten, helpen tegen de pijn.

• Soms wordt ergotamine voorgeschreven aan het begin van een aanval. Een meer effectieve benadering tegen de clusterhoofdpijn is om tijdens een periode (cluster) van aanvallen een van de volgende middelen te gebruiken zolang de cluster duurt: steroden, ontstekingsremmers, antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen.

• In ernstige gevallen, die niet reageren op een andere behandeling kan worden besloten bepaalde zenuwen in het gebied door te snijden. In tweederde van de gevallen is dat afdoende, maar er kunnen ernstige bijverschijnselen optreden, zoals spierzwakte en gevoelloosheid in delen van het gezicht.


Relevante artikelen
2 reacties
 1. René Pastoor

  In 2009 de eerste clusterhoofdpijn aanval gehad die gemiddeld 20 tot 30 minuten duurt. Je voelt de pijn aankomen net boven het oog. Langzaam zakt de pijn via het oog, wang, kaak naar de hals. Bij het voelen aankomen neem ik direct een tablet Sumatriptan 100 Mg. voorgeschreven door de Neuroloog. Na bovenstaande tijd voel ik de pijn in omgekeerde volgorde afnemen. Tussen de aanvallen zit ongeveer 12 uur. De totale cluster heeft ongeveer een maand geduurd. In diezelfde periode heb ik ook Verapomil 40 Mg. gekregen en gebruikt.

  In 2011 begon de cluster opnieuw, toen weer in 2013.

  Nu in 2018, gelukkig 5 jaar geen last, opnieuw clusterhoofdpijn. Zelfde situatie als in de voorgaande clusters. Het gebruik van Sumatriptan helpt bij mij het best. Na het lezen van de bijsluiter van Verapamil, die juist de bloedvaten verwijderd i.p.v. vernauwt, heb ik die niet meer gebruikt. Alleen Sumatriptan helpt het beste. Helaas alcohol laten staan en minder roken moet het proces verkorten.
  Volgens de gelezen informatie, dat het meestal voorkomt tussen de 30 en 50 jaar, is voor mij niet van toepassing. Ben inmiddels 68, voor 2009 nooit last gehad.
  Je zult er helaas mee moeten leren leven.

  1. Roland Dillemans

   In mijn geval kreeg ik de eerste cluster op mijn 16e in lichte mate.
   Jaarlijks wederkerend gedurende enkele weken en verergerend qua intensiteit.
   Op 33 jarige leeftijd kreeg ik mijn laatste sessie. Nu 27 jaar later heb ik terug prijs. Ik neem geen pijnstillers, bij een aanval probeer ik door hoofdmassage het pijnpunt te verleggen.
   Het moment waarop de cluster volledig is weggeebd, is de ultiemste vorm van opluchting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips