Wondroos
Met wondroos bedoelt men een acute ontsteking van de huid die door bepaalde bacteriën, de streptococcen, wordt veroorzaakt.
De pijnlijk ontstoken, warme huiddelen vertonen hierbij een scherp begrensde roodheid en zwelling.
Hoge koorts (tot 40°C), koude rillingen en een rode verkleuring van de huid zijn kenmerkend voor dit ziektebeeld. Meestal treedt wondroos in het gezicht (gezichtsroos) of aan de onderbenen op. Bij kinderen kan wondroos kort na de geboorte in de navelwond ontstaan. Wondroos van de voet mag men niet verwarren met jicht; bij deze ziekte treedt geen hoge koorts op.
Wat zijn de oorzaken van wondroos?
Meestal zijn het kleine verwondingen, bijvoorbeeld een scheurtje aan de mondhoek of een kleine schaafwond aan het onderbeen, waardoor bacteriën het lichaam binnen kunnen dringen. Bij zweren aan het onderbeen is de kans op wondroos bijzonder groot.
Mensen met een verminderde afweer tegen infecties, bijvoorbeeld mensen met suikerziekte, alcoholisten, of patiënten die reeds door een andere infectie verzwakt zijn, zijn bijzonder vatbaar voor wondroos.
Hoe wordt wondroos behandeld?
Men probeert de bacteriën met bepaalde medicijnen te bestrijden. Soms is zelfs een opname in het ziekenhuis nodig. Hier moet men op z’n minst zo lang opgenomen blijven, totdat de koorts gedaald is en de roodheid minder is geworden.
Ziekteverloop
Via wondjes van de huid, die men vaak niet eens opmerkt, dringen bacteriën het lichaam binnen. Het duurt dan enige uren, soms zelfs meerdere dagen, tot de ziekte uitbreekt.
De ziekte begint dan zeer plotseling met hoge koorts (40°C), vaak gevolgd door koude rillingen. Een relatief vaak voorkomend bijverschijnsel is de zogenaamde koortsuitslag op de lippen. (herpes labialis).
Op de geïnfecteerde plaats ontstaat roodheid, die zich vrij snel uitbreidt over een groot gebied. De huid is daarbij glanzend en gespannen, voelt duidelijk warm aan en is pijnlijk. Wondroos komt vaak voor in het gezicht, aan de onderbenen of in de buurt van de navel.
De omvang van de zwelling is afhankelijk van de gesteldheid van het eronder liggende bindweefsel. Hoe losser dit is, des te sterker de zwelling. Een behandeling met antibiotica zorgt er meestal voor dat de ziekte
binnen zes tot tien dagen genezen is. Maar het is ook mogelijk dat wondroos vaker terugkeert, en dan kan de behandeling maanden duren.
Is wondroos gevaarlijk?
Wanneer wondroos zorgvuldig behandeld wordt, geneest hij meestal zonder dat men er iets aan overhoudt. Toch kan de ziekte ook ernstig verlopen, vooral wanneer met de behandeling te laat wordt begonnen.
Zo kan bijvoorbeeld de wondroos in het gelaat zich uitbreiden naar de ogen of het middenoor. Aan het been kunnen door een verkleving van de lymfevaten ernstige zwellingen van blijvende aard (elefantiasis) ontstaan.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.