Lymfevaten

De lymfevaten transporteren de lymfe en stoffen, die niet in het bloed mogen c.q. kunnen komen. Ze vormen geen gesloten systeem. De kleinste lymfevaten, de lymfecapillairen, beginnen blind in het weefsel. Ze verenigen zich tot de lymfevaten.

Lymfevaten

Lymfevaten

 

Het grootste lymfevat is de borstbuis (ductus thoracicus), die uit een samenkomen van lymfevaten van de onderste extremiteiten en de buikholte ontstaat. De borstbuis mondt tenslotte uit in de linker venenhoek, waar de linker halsader en armader samenkomen. De lymfevaten zijn van binnen bekleed met een dunne, gladde spierlaag. Doordat de spieren zich samentrekken wordt de lymfe voortbewogen.

Lymfevaten

Lymfevaten

Van buiten gezien lijken de lymfevaten op parelkettingen. Dat komt doordat ze ingesnoerd worden. De insnoeringen ontstaan door de aanzet van kleppen, die op de kleppen in de aders lijken. Zij voorkomen dat de lymfe kan terugvloeien. De lymfebanen worden door lymfeknopen (nodi lymfatici) onderbroken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips