Lippen

De lippen zijn twee organen van spierweefsel die de ingang naar de mondholte vormen. Ze bevinden zich aan de boven- en onderzijde van de mondopening. Omdat ze bestuurd worden door een veelzijdige sphincter-of kringspier, kunnen ze veel verschillende vormen aannemen.

Spieren van de mond, die met slijmvlies bedekt zijn. Er zijn aangeboren misvormingen van de lippen, bijvoorbeeld de zogenaamde hazenlip resp. gehemeltespleet. Een gezwollen naar voren gegroeide onderlip (Habsburger lip) komt dikwijls in samenhang met een vooruitstekende kin (progenie) als erfelijke misvorming voor (zie erfelijkheid). De geaccentueerde groei van de bovenlip kan soms het gevolg zijn van een storing van de klieren met inwendige secretie. Misvormde lippen kunnen met behulp van plastische chirurgie gecorrigeerd worden. Een allergie, die zich kan uiten in een overgevoeligheid voor chemische stoffen (die bijvoorbeeld in lippenstift of andere cosmetische middelen aanwezig zijn), kan een zwelling van de lippen veroorzaken.

De beste therapie is het opsporen van de stof die verantwoordelijk is voor de allergische reactie en verder contact hiermee te vermijden. Gekloofde lippen ontstaan vaak door koude of te intensieve zonnestraling. Een milde beschermende zalf kan hierbij toegepast worden. Hardnekkige scheurtjes aan de mondhoeken kunnen het gevolg zijn van een vitaminegebrek. Hier baten vitaminetabletten, die vooral het vitamine B-complex bevatten.

furunkels aan de lippen kunnen zeer pijnlijk zijn. In het bijzonder die aan de bovenlip moeten met de grootste zorgvuldigheid behandeld worden. Af te raden is, om deze uit te knijpen of stuk te knijpen, want het gevaar bestaat dat de infectieuze etter ervan via de bloedbanen direct naar bloedvaten van de hersenen getransporteerd wordt.
Chronische prikkeling van de lippen kan een factor zijn voor het ontstaan van kanker. Een zich uitbreidende ontsteking van de lippen moet altijd door een arts voor advies bekeken worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips