Wat is weerstand?

De winter komt er weer aan. Dat betekent dat mensen met een mindere weerstand weer grotere kans hebben op griep of verkoudheid. Maar wat is dat nu eigenlijk, ‘weerstand’? Feitelijk gezien is een goede weerstand niets anders dan een optimale fysieke conditie, zodat uw lichaam zo goed mogelijk in staat is om schadelijke bacterieën en virussen zo snel en effectief mogelijk aan te pakken op het moment deze het lichaam binnendringen.

Dagelijks gevecht

Ongemerkt woedt er dagelijks een strijd in uw lichaam tussen onderdelen van het menselijke immuunsysteem en schadelijke bacteriën en virussen. Wanneer iemand over een goede weerstand beschikt, worden ziekteverwekkers snel herkend en effectief bestreden. Het menselijk lichaam werkt op een zeer complexe manier samen in de strijd tegen allerlei soorten ziekteverwekkers. Is er sprake van een verminderde fysieke weerstand, dan leidt dat over het algemeen voornamelijk tot een verhoogde kans infectieziekten, zoals griep. De witte bloedcellen zijn in eerste instantie de meest actieve bestrijders van schadelijke bacteriën en virussen.

De weerstand verhogen

Voorop gesteld: het is niet altijd mogelijk om elke infectieziekte te ontlopen. Een verhoogde weerstand vermindert hierop wel de kans. Mensen met een goede weerstand, worden simpelweg minder snel ziek, omdat het lichaam snel en effectief ingrijpt op het moment dat bacteriën en virussen het lichaam binnendringen. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een optimale weerstand. Maar hoe?

De weerstand verhogen doet u voornamelijk door een gezond en gevarieerd eet- en drinkpatroon te hanteren. Voldoende vitaminen en mineralen zijn essentieel. Eet daarom voldoende groente en fruit, en niet pas op het moment dat u verkouden wordt. Weerstand opbouwen op het moment dat het te laat is, heeft immers geen nut. Juist door continu goed en gevarieerd te eten, wordt een maximale weerstand opgebouwd.

Drinken is belangrijk

Vaak wordt er bij het verhogen van de weerstand vooral aan vitaminen uit fruit gedacht. Maar voldoende (water) drinken is ook belangrijk. Water dient immers als afvoersysteem van de afvalstoffen van het lichaam. Voor een effectieve verwijdering van schadelijke afvalstoffen, is het dus belangrijk regelmatig en voldoende te drinken. Water of thee is hiervoor uitermate geschikt. Verse vruchtensappen zijn natuurlijk ook een aanrader, omdat deze ook nog eens waardevolle vitaminen en mineralen bevatten.

Regelmaat, beweging en hygiëne

Een regelmatig leefpatroon is ook van belang. Natuurlijk is een actieve levensstijl belangrijk, waarbij lichamelijke beweging een rol speelt. Persoonlijke hygiëne speelt ook zeker een rol. Kortom: een compleet patroon, inclusief eten, drinken, sporten en hygiëne, zorgt voor een optimale weerstand!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips