Oogspiegelonderzoek

Door dit onderzoek kan de arts de achterkant van het oog (fundus) zien, waardoor hij het netvlies, de optische schijf en het netwerk van kleine vaatjes die het oog van bloed voorzien, kan bestuderen. Dit is een belangrijk onderzoek, omdat de fundus nuttige informatie kan geven over de algehele gezondheidstoestand. De fundus is de enige plek in het lichaam waar aders en slagaders rechtstreeks kunnen worden bekeken, zonder te hoeven opereren.

Bij hoge bloeddruk kunnen veranderingen in deze vaten een aanwijzing zijn van de ernst van de afwijking. Vroege tekenen van verstoringen van de bloedsomloop in de hersenen kunnen zichtbaar worden in de fundus. In het bijzonder kunnen deeltjes cholesterol bevattend materiaal of kristallijne plaques een aanwijzing zijn voor aderverkalking. Veranderingen in deze bloedvaten kunnen ook complicaties van suikerziekte doen vermoeden.

Ook de oogzenuw zal worden bestudeerd. Deze zenuw, die op een roomkleurige schijf lijkt, verzamelt alle zenuwvezeltjes uit het netvlies om visuele beelden naar de hersenen te sturen. Deze schijf is eigenlijk een uitloper van de hersenen. Als iemand een ziekte heeft waarbij de druk in de schedel oploopt, zoals een hersengezwel of hersenvliesontsteking, kan de optische schijf troebel of gezwollen lijken.

Ofschoon een oogarts deze test verricht als onderdeel van een volledig oogonderzoek, wordt een beperkter onderzoek (ook fundoscopie genoemd) vaak uitgevoerd door de huisarts, internist en neuroloog. Dit onderzoek duurt maar een paar minuten.

De dokter kan een of twee druppels geneesmiddel in het oog druppelen om de pupil te verwijden. Dit kan het nabij zien voor korte tijd moeilijk maken. Vervolgens wordt het licht in de kamer zwakker gemaakt en wordt met het onderzoek begonnen. Terwijl u naar een punt in de verte staart, schijnt de dokter licht uit de oogspiegel in elk oog en kijkt hij door de verwijde pupil naar de fundus.

Dit is een pijnloze ingreep. Als het oog echter is gedruppeld, kunnen de ogen enkele uren nadien gevoelig zijn voor licht, omdat de pupillen verwijd zijn. Ga niet autorijden voordat de pupillen weer zijn aangepast aan helder licht en het gezichtsvermogen niet langer is gestoord.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips