Flatulentie

Flatulentie is winderigheid, opgeblazenheid van maag of darmen. Het verschijnsel kan nerveuze of organische oorzaken hebben of veroorzaakt worden door bepaald voedsel. Vele mensen hebben de gewoonte om bij het eten – vaak onbewust – lucht mee in te slikken. Het gevolg is opgeblazenheid van de maag, gecombineerd met meer of minder duidelijke maagklachten. Wordt men zich van deze gewoonte bewust en lukt het, het slikken van lucht te vermijden, dan verdwijnen opgeblazenheid en maagklachten vanzelf.
Opgeblazenheid van de darm is meestal het gevolg van onvoldoende of onjuiste vertering van het voedsel.

Flatulentie

Het bij het spijsverteringsproces ontstane gas bestaat meestal uit zwavelwaterstof, met een karakteristieke geur wanneer het uit het rectum ontsnapt. Deze hinderlijke verschijnselen door Flatulentie kunnen vaak door omschakeling op ander voedsel worden opgeheven resp. verminderd. Voeding met een hoog cellulose- en koolhydraatgehalte moet dan beperkt worden. Winderigheid ten gevolge van een organische aandoening vereist behandeling van de veroorzakende kwaal.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips