Bloedvaten van de hand

De bloedvaten van de hand voeren voortdurend voedingsstoffen en zuurstof naar elke cel in hun omgeving. Tegelijkertijd verwijderen de aders van de hand kooldioxide en andere afvalmaterialen die door de cellen geproduceerd worden. Een continue bloeddoorstroming (circulatie) naar de spieren, bindweefselbanden (ligamenten) en de cellen van de hand is noodzakelijk voor een nauwkeurige aanpassing en een fijne regulatie en besturing van de bewegingen van de hand, zoals bij het schrijven of bij een draad in een naald steken. Bloed brengt ook hormonen naar de cellen. De voortstuwing van het bloed door de vaten van de hand wordt, net als voor alle andere delen van het lichaam, door het hart in gang gezet. Het hart is de vitale pomp die de bloedcirculatie door het lichaam verzorgt.

Hieronder de bloedvaten van de hand

Arteriae digitalis communis
Elke hand heeft vier vingerslagaders. De arteriae digitalis communis (vertakte vingerslagaders) strekken zich van de oppervlakkige en diepe palmaire vaatboog uit tot in elke vinger. Deze slagaders voeren vers bloed naar de vingers. De eigenlijke vingerslagaders lopen vanaf de arteriae digitalis communis en voorzien de zijkanten van iedere vinger en de matrijs van de vingernagels van bloed. De spaakbeenslagader (arteria radialis) vertakt zich in de diepe palmaire vaatboog en voorziet de duim van bloed.

Diepe palmaire vaatboog

De arcus palmaris (palmaire vaatboog) loopt dwars over de handpalm. Hij heeft twee vertakkingen, een oppervlakkige en een diepe. De diepe palmaire vaatboog (arcus palmaris profundus) wordt gevormd door de voortzetting van de spaakslagader (arteria radialis) en een tak van de ellepijpslagader (arteria ulnaris). Deze voorziet de handpalm, hoofdzakelijk de diepe spieren van de hand, de duim en de wijsvinger, van bloed. De oppervlakkige palmaire vaatboog (arcus palmaris superficialis) is een voortzetting van de ellepijpslagader die zich verbindt zich met de spaakbeenslagader; hij voorziet de uiteinden van de matacarpalia (ofwel de vingers) van bloed.

Dorsale metacarpalaire aders

Er zijn drie dorsale metacarpalaire aders. Ze liggen op de handrug, vlakbij de dorsale metacarpalaire slagaders. De dorsale metacarpalaire aders voeren bloed weg van de wijs-, middel- en ringvinger naar het dorsale veneuze netwerk van de hand.

Dorsale metacarpalaire slagaders

Er zijn drie dorsale metacarpalaire slagaders. Zij liggen tegen de rug van de hand en komen voort uit de radiale slagader onder de extensor tendo van de duim. Deze slagaders voorzien de achterkant van de wijs-, middel- en ringvinger van bloed.

Ellepijpader

De ellepijpader is een diepe ader van de onderarm die de ellepijpslagader (arteria ulnaris) begeleidt. De ellepijpader begint bij de hand en loopt langs de rand van de pols (carpus) omhoog naar de onderarm en vervolgens naar de kromming van de elleboog, waar hij eindigt in de armader. Verschillende vertakkingen ontvangen bloed van de diepe palmaire aderen, de oppervlakkige aderen naast de pols en de dorsale metacarpalaire aders.

Ellepijpslagader

De ellepijpslagader (arteria ulnaris) is de grootste tak van de armslagader. Hij ontspringt precies onder de elleboog en loopt langs de binnenkant van de onderarm naar beneden naar de palm. De ellepijpslagader heeft verschillende vertakkingen. In de hand vertakt hij zich naar de diepe en oppervlakkige palmaire vaatbogen en de arteriae digitalis communis. De ellepijpslagader voorziet de onderarm, de pols en de handpalm van bloed.

Palmaire ader

De diepe en oppervlakkige palmaire aders volgen dezelfde weg als de diepe en oppervlakkige palmaire slagaders; zij kruisen de palm en verbinden zich met de ellepijpader (vena ulnaris) en de spaakbeenader (vena radialis).

Palmaire metacarpalaire ader

De palmaire metacarpalaire ader ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in de palm van de hand. Hij ontvangt bloed van het palmair metacarpalair gebied en komt uit in de diepe palmaire vaatboog. De diepe palmaire vaatboog komt vervolgens uit in de spaakbeenader en het zuurstofarme bloed gaat verder naar het hart en de longen om de afvalstoffen te verwijderen en weer van zuurstof te worden voorzien.

Palmaire metacarpalaire slagaders

De palmaire metacarpalaire slagaders zijn drie kleine slagaders die ontspringen van de diepe palmaire vaatboog in de hand. Deze drie slagaders vervoeren een verse bloedvoorraad naar de interossale spieren, de metacarpalia en de strekpezen van de wijs-, middel- en ringvinger.

Palmaire vaatboog

De palmaire vaatboog kruist, zoals de naam al zegt, de palm van de hand. Er zijn twee vertakkingen, een oppervlakkige en een diepe. De diepe palmaire vaatboog wordt gevormd door de voortzetting van de spaakslagader (arteria radialis) en een tak van de ellepijpslagader (arteria ulnaris). Deze voorziet de handpalm, hoofdzakelijk de diepe spieren van de hand, de duim en de wijsvinger, van bloed. De oppervlakkige palmaire vaatboog is een voortzetting van de ellepijpslagader die zich verbindt zich met de spaakbeenslagader; hij voorziet de uiteinden van de middenhandsbeentjes, de vingers, van bloed.

Spaakbeenader

De spaakbeenader (vena radialis) is een groot, diepliggend vat dat de spaakbeenslagader begeleidt. De spaakbeenader begint bij de hand, windt zich rond de rugzijde van de pols (carpus) en loopt dan langs de spaakbeenzijde van de onderarm naar de elleboog. Hij voegt zich samen met de ellepijpader om de armader te vormen.

Spaakbeenslagader

De spaakbeenslagader of arteria radialis is een kleine tak die voortkomt uit de armslagader (arteria brachialis) net onder de kromming van de elleboog. Hij loopt langs de spaakbeenkant van de onderarm naar de pols (carpus), draait zich dan langs de rugzijde van de pols en gaat tussen het eerste en tweede middenhandsbeentje de palm binnen, waar hij de diepe palmaire vaatboog vormt. Hij voorziet de onderarm, de hand en de buitenkant van de wijsvinger van bloed. De spaakbeenslagader is ook de hoofdader van de duim. U kunt uw hartslag voelen door uw vingertoppen tegen de spaakbeenslagader in de pols te zetten.

Vingerslagaders

Elke hand heeft vier vingerslagaders. De arteriae digitalis communis (vertakte vingerslagaders) strekken zich van de oppervlakkige en diepe palmaire vaatboog uit tot in elke vinger. Deze slagaders voeren vers bloed naar de vingers. De eigenlijke vingerslagaders lopen vanaf de arteriae digitalis communis en voorzien de zijkanten van iedere vinger en de matrijs van de vingernagels van bloed. De spaakbeenslagader (arteria radialis) vertakt zich in de diepe vaatboog van de handpalm en voorziet de duim van bloed.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips