Maagdenvlies

Maagdenvlies is een dunne geperforeerde slijmvliesplooi ter plaatse van de schede uitgang. De biologische betekenis is onduidelijk. Het maagdenvlies komt in verschillende groottes, diktes en afmetingen voor. Bij veel vrouwen is het alleen rudimentair aanwezig. Door een of meer openingen in het hymen vloeit het menstruatiebloed af. hymen is een randje weefsel dat meestal bij jonge vrouwen als een soort kraagje rond de ingang van de vagina aanwezig is. Het maakt deel uit van de vulva (het uitwendige deel van de geslachtsorganen). Het maagdenvlies sluit de ingang van de inwendige geslachtorganen deels af en is vaak sikkelvormig en dun.

Maagdenvlies

Bij het eerste geslachtsverkeer wordt het maagdenvlies meestal verscheurd. Het scheuren kan echter ook op andere manieren plaatsvinden. Tegen alle wijdverbreide meningen in is noch de aanwezigheid van het maagdenvlies een bewijs van maagdelijkheid noch het ontbreken ervan een bewijs van het tegendeel. Zie ook vrouwelijke geslachtsorganen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips