Sportblessures

De meeste letsels en sportblessures die tijdens het sporten optreden zijn het resultaat van de abnormaal hoge eisen die aan de botten, de spieren en andere weefsels worden gesteld. Een beginneling die op de atletiekbaan direct een 10 kilometer gaat lopen, krijgt beslist spierpijnen en pijnscheuten waar hij nog nooit van heeft gedroomd. De veteraan die even aan een partijtje voetbal gaat meedoen, is een prima kandidaat voor een verrekking of verstuiking.

Een leven zonder ongevallen is praktisch niet mogelijk, maar er zijn een paar eenvoudige regels om onwelkome, pijnlijke, kostbare en soms invaliderende kwetsuren te voorkomen.

Raadpleeg uw arts bij sportblessures

Als u boven de 50 bent, te dik of een stevige roker, als u onverklaarde pijn op de borst hebt gehad, of een hartinfarct, een onregelmatige hartslag of andere hartproblemen, als u hoofdzakelijk een zittend leven leidt en al lang niet meer aan sport hebt gedaan of gewoon gefietst hebt, raadpleeg dan eerst uw huisarts voordat u aan een intensief oefenprogramma begint. U moet een oefenprogramma altijd langzaam opbouwen in enkele weken. Uw arts kan een inspanningstest adviseren om de toestand van uw hart en longen te analyseren en hij kan u waardevolle raad geven om bepaalde dingen te doen of te laten.

Opwarmen voor inspanning

Om letsel te voorkomen is het verstandig vijf tot tien minuten voordat u met sporten begint eerst wat warm te lopen en rekoefeningen te doen.

De toegenomen bloeddoorstroming door de warming-up vermindert de spierspanning, verbetert de spierwerking en kan mogelijk het prestatievermogen verbeteren. Tegelijkertijd wordt de kans op verrekkingen en kneuzingen veel kleiner.

sportblessures

Afkoelen na inspanning

Na afloop van de training is het van even groot belang de spieren goed te laten afkoelen. De spieren zijn tijdens de inspanningen steeds weer samengetrokken en de meeste steeds herhaalde bezigheden kunnen ertoe leiden dat de spieren in een blijvende verkorte toestand blijven. Om de spieren na afloop van de inspanningen weer in evenwicht te brengen, is een serie strekoefeningen van groot belang. Spieren die niet door deze gedoseerde behandeling weer in hun normale spanningstoestand komen, zijn gevoeliger voor verrekkingen, kneuzingen en kramp.

Houd uzelf in de pas

Een plotselinge en ongewone inspanning zal zeer waarschijnlijk een blessure veroorzaken. Als u van plan bent uw prestatievermogen te gaan opvoeren, doe dat dan gerust, maar in een verstandig tempo.

Verdubbel niet uw inspanning van de ene dag op de andere. Stel een programma op waarbij uw lichaam gewend raakt aan inspanningen, zodat het zich na zekere tijd heeft aangepast aan de uitdagingen die u uzelf stelt. Bouw een oefenprogramma langzaam op.

Kies de juiste sport

Als u een zwakke rug hebt, of constant pijnlijke knieën, dan is joggen, waarbij er veel schokken op de knieën voorkomen, niets voor u. Misschien dat dagelijks een uurtje zwemmen of het gebruik van een hometrainer beter bij u past.

Maak er een gewoonte van

Als u slechts eenmaal in de week sport, hoe intensief de geleverde inspanning ook is, dan bestaat er al een verhoogde kans op blessures en wordt de beoogde conditieverbetering niet bereikt. Probeer een schema op te stellen van tenminste driemaal per week twintig minuten training. Het is beter drie keer twintig minuten te oefenen dan eenmaal in de week één uur.

Verzorg een sportblessure goed

Als u een enkel verstuikt, of een knie verdraait, ga dan naar de huisarts en volg zijn raad op. Het gezegde ’de tijd heelt alle wonden’ bevat veel waarheid, maar gun de tijd dan ook de kans te werken en ga niet te snel weer hard aan het sporten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips