Hemorroïden
Hemorroïden zijn verwijde of gezwollen adertjes onder aan de endeldarm. Ze kunnen aan de binnenkant of aan de buitenkant van de anus zitten (zogenaamde ‘inwendige’ of ‘uitwendige’ hemorroïden). Twee derde van alle volwassenen hebben al eens een keer hemorroïden gehad of hebben ze nog. Hemorroïden zijn op zichzelf niet gevaarlijk, maar kunnen hinderlijke aandoeningen veroorzaken wanneer ze ontstoken en geïnfecteerd raken of de ontlasting belemmeren.
Ingeval van de vorming van een trombose en inklemming van een hemorroïde kan dit leiden tot heftige pijnen. Hemorroïden kunnen door een eenvoudige operatieve ingreep verwijderd worden. Daartoe bestaan verschillende operatiemethoden: de van vorm veranderde aders kunnen chirurgisch verwijderd worden, eventueel kunnen ze elektrisch drooggelegd worden met een elektrobrander of afgesnoerd worden door het aanbrengen van rubberen bandjes; ook is het mogelijk oplossingen in te spuiten die de aders doen indrogen.
De oorzaken van het ontstaan van hemorroïden
Mogelijke oorzaken zijn een erfelijke aanleg voor zwakke vaatwanden en een zittend beroep, wat leidt tot stuwing van het bloed in het betrokken gebied. Soms vormen ook ziekten een aanleiding, die verplaatsing van de bloedstroom in de aders in de buikholte teweegbrengen (bijvoorbeeld ten gevolge van levercirrose). Grote kluwen hemorroïden ontstaan gemakkelijk tijdens een zwangerschap, omdat het aderlijke terugvloeien van het bloed naar het hart bemoeilijkt wordt; de groter wordende baarmoeder drukt op de grotere lichaamsaders in de buik (om identieke redenen ontstaan in deze periode ook gemakkelijk spataderen aan de benen). Dit soort hemorroïden behoeft in het algemeen geen bijzondere behandeling, omdat ze gewoonlijk na de geboorte vanzelf verdwijnen. Andere oorzaken voor hemorroïden kunnen zijn: verstopping, corpulentie en ziekten die de bloedcirculatie belemmeren (bijvoorbeeld hartziekten, leverziekten). De behandeling richt zich op het wegnemen van de eigenlijke oorzaak. Een heilzame werking gaat daarbij uit van een doelmatige lichaamsbeweging om de bloedsomloop te stimuleren, vermindering van overtollig gewicht. Zie ook vetzucht, dieet en het tegengaan van een verstopping.
Bloedende hemorroïden
Bloedende hemorroïden zijn niet direct gevaarlijk, wel bestaat er een zeker gevaar voor infectie, maar door de bloeding genezen de hemorroïden vaak ook vanzelf. Er vormt zich geronnen bloed, dat in de aders omgezet en afgebroken wordt, waarbij de verwijding gaat schrompelen en verdwijnt. Ontstaat de bloeding door verwonding van de uitwendige hemorroïden, dan hoeft men zich daarover in het algemeen niet ongerust te maken. Een bloeding van inwendige hemorroïden lijkt gevaarlijker, omdat bij de stoelgang grotere hoeveelheden donkerrood bloed uitgescheiden worden. Maar ook dat is meestal geen reden om zich ongerust te maken, vooropgesteld dat men zeker weet dat het bloed werkelijk van hemorroïden afkomstig is en niet het gevolg is van een ander ziekteproces ergens aan de ingewanden. Derhalve is het van belang, dat men zich in alle gevallen van bloedverlies door een arts laat onderzoeken.
Het ontstaan van jeukende hemorroïden
De jeuk, een vaak voorkomend verschijnsel bij hemorroïden, ontstaat gewoonlijk door mechanische prikkeling (bijvoorbeeld krabben), door overmatige behandeling met zalfjes en zetpillen of door het te vaak innemen van laxeermiddelen. Vaak wordt het ook door een secundaire infectie van de aders veroorzaakt, waarbij het veelal schimmelinfecties (zie fungus) betreft. Snelle verlichting wordt bereikt door een heet zitbad van 15 à 30 minuten. Ook glycerine-zetpillen, die in de endeldarm ingebracht worden, verzachten vaak de jeukprikkel. Toch moet bedacht worden dat het voortdurend gebruik van zetpillen en zalf zinloos is, omdat de oorzaak van de ziekte niet weggenomen wordt. Wanneer de jeuk veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie, dan is het bevorderlijk om na iedere stoelgang de anus zorgvuldig te wassen met doeltreffende desinfectiemiddelen en in te poederen met talkpoeder. Ook is het aan te bevelen zacht toiletpapier te gebruiken. Wanneer men het klaarspeelt van de hemorroïden af te blijven, verdwijnen ze vaak vanzelf en daarmee ook de jeuk.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.