Erythema exsudativum multiforme

Erythema exsudativum multiforme hoort bij de allergische huidaandoeningen, ofschoon de oorzaak niet in alle gevallen duidelijk is. De plekken op de huid zien er uit als schiet schijfjes.

De ziekte herkent men aan typerende huid verschijnselen. Op de handen en op de onderarmen verschijnen muntgrote schijfjes boven het niveau van de huid die in het midden blauw zijn en een helder rode rand hebben.

Wat is de oorzaak van erythema exsudativum multiforme?

Er bestaat een idiopathische en een symptomatische vorm van deze huidaandoening. De oorzaak van de idiopathische vorm is niet bekend. Ze wordt mogelijk veroorzaakt door een virus. Voor de symptomatische vorm zijn er drie mogelijke oorzaken:

* Inname van bepaalde medicijnen (geneesmidde lenexantheem).
* Infectieziekten en reumatische aandoeningen.
* Kwaadaardige tumoren van inwendige organen.

Hoe wordt erythema exsudativum multiforme behandeld?

Meestal is het voldoende om poeder dat tevens een cortisonpreparaat bevat, op de aangedane huidgebieden te strooien. In ernstige gevallen wordt het cortison per injectie of in tablet vorm gegeven.

erythema exsudativum multiforme

Wat kan men er zelf aan doen?

De huid verschijnselen verdwijnen ook zonder behandeling meestal na twee tot drie weken. Wanneer de aandoening veroorzaakt wordt door een bepaald medicijn, dan moet men, na overleg met de arts, daarmee stoppen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Wanneer de genoemde symptomen optreden, moet men in ieder geval naar de huisarts gaan. Erythema exsudativum multiforme kan ook een aanwijzing zijn voor het bestaan van een ernstige ziekte van de inwendige organen.

Wat doet de dokter?

In geval van de symptomatische vorm zal de arts vooral op zoek gaan naar de oorzaak van de huidveranderingen. Hiervoor is soms langdurig onderzoek nodig. Bovendien zullen medicijnen worden voorgeschreven voor de lokale behandeling.

Ziekteverloop

Het erytheem ontstaat meestal op handen en onderarmen, en vaak is het ook in de nek te zien. In het eerste stadium treedt er een toename van weefselvocht op in de huid en ontstaat er een geringe zwelling. Daarna verschijnen de kenmerkende vlekken met het blauwe midden en de helder rode rand. Ze liggen iets boven het niveau van de omliggende huid. Na enige tijd zakt het centrum van de vlekken in; bij lichte vormen verdwijnt het erytheem daarna weer snel.

Bij ernstig verlopende vormen ontstaan er blaren op de huid. Deze blaren springen open, en het weefselvocht komt vrij. Op de plaatsen waar de blaren gezeten hebben, ontstaan diepe beschadigingen. De patiënten voelen zich daarbij meestal vrij ziek. Ze hebben in de regel gewrichtspijnen en lichte koorts.

Bij de idiopathische vorm kunnen ook de slijmvliezen zijn aangedaan. In de mond, op de lippen, de bindvliezen, de ogen en de geslachtsorganen ontstaan over een groot oppervlak blaren en blaasjes. Meestal zijn er diepe beschadigingen van de huid, die bedekt zijn met een bruingeel vliesje. De lippen zien er vaak uit alsof ze vol zitten met bloedkorstjes.

Hoe voorkomt men erythema exsudativum multiforme?

De ziekte is niet te voorkomen. Bij de idiopathische vorm zijn er aanwijzingen dat zonlicht bijdraagt aan het ontstaan.

Is erythema exsudativum multiforme gevaarlijk?

De aandoening is weliswaar onaangenaam, maar ze is niet gevaarlijk. Ze verdwijnt gewoonlijk zonder restverschijnselen. De symptomatische vorm kan echter wijzen op het bestaan van een ernstige algemene ziekte zoals een infectie, kanker of reuma.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. graag wil ik op de hoogte gehouden worden van alles wat er met het menselijke lichaam geburd dit omdat mijn dochter een huidziekte heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips