Maagresectie

Een maagresectie is een operatie waarbij een deel van de maag of de volledige maag wordt weggehaald. Onderdeel van een maagresectie is de zogenaamde gastro enterostomie. Daaronder verstaat men het na de resectie met elkaar verbinden van de rest van de maag met de darm.

Wanneer wordt een maagresectie uitgevoerd?

Deze operatie is noodzakelijk bij verschillende aandoeningen van de maag.

Maagcarcinoom

Bij een patiënt met een maagcarcinoom (maagkanker) wordt vaak een groot deel van de maag verwijderd, en soms zelfs de gehele maag. Ook wanneer zweren die er kwaadaardig uitzien na een aantal weken van medicamenteuze behandeling en dieet niet zijn verdwenen, moet er operatief worden ingegrepen.

Ziekte van Ménétrier

Een ruime resectie van de maag is in sommige gevallen ook nodig bij de ziekte van Ménétrier. Bij deze aandoening, waarvan de oorzaak niet bekend is, is er sprake van een uitgesproken vergroving van het plooien reliëf van het maagslijm vlies. In sommige gevallen
gaat er daarbij via het maag slijmvlies zeer veel eiwit verloren. Wanneer dit verlies niet met medicijnen kan worden tegengegaan, moet er een operatie volgen.

Zollinger Ellison syndroom

Bij het syndroom van Zollinger Ellison ontstaan er tumoren in de alvleesklier die een vloeistof afscheiden die erg veel lijkt op maagzuur. Daardoor ontstaan er zweren in de twaalfvingerige darm, in de maag of in de slokdarm. De maag is te zuur. Wanneer behandeling met medicijnen niet het gewenste resultaat geeft, is meestal een totale maagresectie of een operatie aan de alvleesklier noodzakelijk.

Maagresectie

Maagzweer

Een maagresectie bij een ulcuslijden (maagzweer) is nodig, wanneer er acute complicaties optreden. Daartoe behoren bloedingen die niet gestelpt kunnen worden, perforatie en een vernauwing van de maagpoort.

Hoe gaat een maagresectie in haar werk?

De basisprincipes voor de moderne operatietechnieken grijpen nog altijd terug op de methoden die de chirurg Theodor Billroth in 1881 ontwikkelde.

Bij de operatie volgens Billroth I, wordt het aangetaste deel van de maag verwijderd; de maagstomp wordt verbonden met de twaalfvingerige darm.

Bij maagzweren wordt tegenwoordig meestal alleen nog maar dat deel van de maag weggehaald waar het maagzuur wordt geproduceerd. Ook bij deze operatie wordt de maagstomp met de twaalfvingerige darm verbonden.

Bij de operatie volgens Billroth II wordt het resterende gedeelte van de maag verbonden met de bovenste vrij liggende lus van de dunne darm. Het losse uiteinde van de twaalfvingerige darm wordt gesloten. Bij een totale maagresectie wordt het uiteinde van de slokdarm verbonden met het bovenste deel van de dunne darm.

Overigens worden maagresecties tegenwoordig, nu er medicijnen zijn die de productie van maagzuur kunnen blokkeren, veel minder vaak verricht.

Wat gebeurt er na de operatie?

Na een maagoperatie kan de patiënt voortaan niet meer gewoon eten, maar moet over de dag verdeeld kleine maaltijden tot zich nemen. Meestal is het gevoel van verzadigd zijn al snel bereikt. Vlak na het eten kan
het ‘dumpingsyndroom’ optreden. De symptomen lijken op die van een shock. Er bestaat dan gevaar voor flauwvallen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips