Flauwvallen
Flauwvallen is het verlies van bewustzijn, meestal maar voor korte tijd. Flauwvallen gaat dikwijls gepaard met gevoelens van slapte en duizeligheid. In de meeste gevallen staat flauwvallen niet in verband met een ernstig ziektebeeld; vaak vormt het niets meer dan een ontvluchten van een pijnlijke of onaangename fysieke of emotionele situatie. Toch kunnen aan sommige aandoeningen, die met voorbijgaand bewustzijnsverlies gepaard gaan, ernstiger medische problemen ten grondslag liggen.
Voor de hand liggende oorzaken:
Emotioneel. Flauwvallen kan volgen op een emotionele schok of een ernstige of erg aangrijpende situatie. Bij gevoelige mensen kan de emotionele drempel die bij flauwvallen wordt overschreden lager liggen dan bij anderen
Uitputting. Om flauwvallen te veroorzaken moet er doorgaans een zeer aanzienlijke graad van vermoeidheid of uitputting bereikt zijn. Voorbeelden zijn langdurig gebrek aan slaap, langdurig staan, tot uitputting leidende zware lichamelijke inspanning en stress, vermoeidheid samen met een slopende ziekte of na een operatie, of overmatige werktijden.
Overmatige hitte of kou. Bevangenheid door hitte is een bekende en gevaarlijke toestand, voortkomend uit het stijgen van de eigen lichaamstemperatuur bij werken in een zeer warme omgeving. Tot hypothermie leidende felle kou kan, wanneer de temperatuur binnen in het lichaam ook daalt, bewustzijnsverlies veroorzaken. Bij oudere mensen en zuigelingen kan in een verkeerd verwarmde omgeving makkelijk hypothermie optreden.
Pijn. Hevige pijn zal bij veel mensen flauwvallen veroorzaken. Met name letsel als een slag op de knieschijf of op de testikels kan leiden tot felle pijn, waarop bewustzijnsverlies volgt.
Verwondingen, waaronder brandwonden. Ernstig letsel, vooral wanneer dat gepaard gaat met bloedverlies, kan flauwvallen veroorzaken. Hoofletsel met een hersenschudding kan ook tot flauwvallen leiden.
Plotselinge of ernstige bloeding. Aan de bloedsomloop onttrokken bloed, vooral wanneer dat plotseling gebeurt of in aanzienlijke hoeveelheid, kan een verlaging van de bloeddruk en daarmee flauwvallen veroorzaken. Het bloedverlies kan zichtbaar zijn (uitwendige bloeding), waarbij de oorzaak eenvoudig wordt geconstateerd. Is het bloed echter niet te zien (inwendige bloeding), dan kan de reden van het flauwvallen niet direct duidelijk zijn. Een bloeding uit een peptische zweer is een vrij veel voorkomende oorzaak.
Het bloedverlies kan aan de dag treden wanneer het bloed opgegeven wordt, of kan later blijken uit een melanoorn. Ook een bloedneus, het bloeden na een verwonding (uitwendig of inwendig) en bloeden uit de uterus kunnen flauwvallen veroorzaken. Een scheur in milt of lever kan een inwendige bloeding en daarmee flauwvallen veroorzaken.
Gassen. Veel stoffen kunnen een korter of langer durende bewusteloosheid veroorzaken. Daaronder zijn benzine, koolmonoxide, uitlaatgassen en zwavelwaterstof.
Andere oorzaken:
Aandoeningen aan het hart, zoals coronaire trombose, een plotselinge verandering in de lichaamstemperatuur en vooral hartblock.
Aandoeningen aan de buik, in combinatie met plotselinge gebeurtenissen die op zichzelf flauwvallen kunnen veroorzaken. Dergelijke aandoeningen zijn een maag- of twaalfvingerige darmzweer, welke gewoonlijk zeer pijnlijk zal zijn:
• doorgebroken buitenbaarmoederlijke (ectopische) zwangerschap.
• een ingeklemde hernia
• acute pancreatitis
• darmverstopping.
Aandoeningen aan de borst, in combinatie met plotselinge gebeurtenissen, waaronder een plotselinge pneumothorax, een longembolie ´ pneumonie.
Anemie. Elke oorzaak van anemie kan tot flauwvallen leiden. Het mechanisme van het flauwvallen houdt waarschijnlijk verband met onvoldoende toevoer van zuurstofhoudend bloed naar de hersenen.
Medicijnen en andere middelen • Overdoses insuline die tot hypoglycemie leiden kunnen bewustzijnsverlies veroorzaken. Veel andere middelen, met name die gegeven worden om de bloeddruk te verlagen of voor het hart, kunnen flauwvallen teweeg brengen. andere oorzaken zijn onder meer:
• epilepsie
• vroeg stadium van zwangerschap indigestie en flatulentie
• aandoeningen aan hersenen en bloedvaten in de hersenen, waaronder tumoren in de schedel
• meningitis
• evenwichtsstoornissen met of zonder middenoorontsteking
• hysterie
• adem inhouden bij jonge kinderen
Vraag: als de laatste tijd iemand mij passeert die rookt, word ik licht in mijn hoofd en krijg het gevoel flauw te vallen. Raar: het is een prettig gevoel, roesje. Iemand enig idee wat dat kan zijn? Ik ben man, zeventig. Heb een goede conditie, wel hartritmestoornissen.