Genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papiloomvirus (HPV). Er zijn veel verschillende soorten HPV. Degene die condyloma (vijgwratten) veroorzaken zijn anders dan degene die gewone wratten veroorzaken aan handen en voeten. Genitale wratten worden overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap – genitale, orale of anale – met een besmet persoon. Het is makkelijker om condyloma te krijgen als er geen condoom gebruikt wordt.

Hoe het wordt overgedragen:

Genitale wratten worden overgedragen als het virus van een partner overgaat op de ander tijdens seks. Genitale wratten veroorzaken niet altijd zichtbare tekenen. Wanneer dat wel het geval is, zijn ze drie dagen tot drie weken na infectie te zien. Bij sommige mensen kan het echter jaren duren voordat tekenen zichtbaar zijn. Wratten kunnen voorkomen in clusters of als een of twee kleine bobbeltjes. Bij vrouwen kunnen wratten voorkomen in de vulva, het perineum, de baarmoederhals, de vagina of de anus. Bij mannen verschijnen wratten meestal op de penis en soms op het scrotum.

Hoe je ervoor getest wordt:

Een medisch expert zal kijken naar het genitale gebied. Hij zal ook gebieden controleren die niet gemakkelijk zichtbaar zijn, vooral bij vrouwen. Hij kan bijvoorbeeld een hoeveelheid cellen van de baarmoedermond nemen om ze te onderzoeken op het virus of hij kan een colposcoop gebruiken, een instrument met een speculum en een schedespiegel, om direct in de vagina en naar de baarmoederhals te kunnen kijken.

Genitale wratten

Behandelingen:

Er zijn tegenwoordig veel verschillende behandelingen beschikbaar. De meeste hebben een succespercentage van meer dan 80%. Wratten kunnen nu verwijderd worden met behulp van een grote variatie aan chirurgische procedures zoals laserbehandeling en wegbranden. Er is ook een aantal toegepaste behandelingen met bijvoorbeeld caustische middelen zoals zilvernitraat of een mengeling van zilvernitraat en kaliumnitraat die plaatselijk het weefsel (in dit geval de wrat) vernietigen.

Sommige wratten komen echter toch terug en zullen verdere behandeling nodig hebben. Om herbesmetting te voorkomen is het altijd zaak om de partner te laten onderzoeken door een medisch deskundige.

Wat er gebeurt als het niet behandeld wordt:

Het HPV virus blijft in het lichaam en kan te allen tijde wratten veroorzaken. Wanneer het niet behandeld wordt kunnen deze wratten groot en moeilijk behandeld worden. Bepaalde soorten wratten hebben een verband met bepaalde veranderingen in weefsels die tot kanker kunnen leiden. Tijdens de zwangerschap kunnen genitale wratten erg snel groeien en zelfs een normale vaginale bevalling in de weg staan. Zoals met elk virus is het risico om condyloma aan een partner door te geven altijd aanwezig.

Preventie:

Vermijd seksueel contact totdat alle wratten verdwenen zijn. Gebruik bescherming in de vorm van een latex condoom of onthouding.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips