Lichte sigaretten

Lichte sigaretten, sigaretten met een laag teer- en nicotinegehalte, moeten zeker niet worden beschouwd als een soort wondermiddel tegen alle problemen die door roken veroorzaakt worden. In de afgelopen dertig jaar is het gemiddelde teer- en nicotinegehalte van sigaretten aanzienlijk omlaag gebracht. Op het eerste gezicht lijkt dit een positieve ontwikkeling. Adverteerders proberen ons dan ook te doen geloven dat het roken van deze sigaretten gezonder zou zijn dan de traditionele ’normale’ sigaretten.

Hoe verschillend zijn lichte sigaretten?

Het aanbrengen van een filter om teer en nicotine uit sigaretten te verwijderen was een belangrijke eerste stap op weg naar de uiteindelijke verlaging van deze stoffen in sigarettenrook. Andere methoden om de hoeveelheid teer en nicotine omlaag te krijgen waren onder andere het uitzetten of opbollen van de tabak (zodat een sigaret minder tabak bevat), het versnellen van de brandtijd, het gebruiken van poreuzer papier en luchtdoorlatende filters om de rook ’aan te lengen’ met lucht.

Feit blijft echter dat lichte sigaretten evenveel tabak en nicotine bevatten als andere sigaretten – er is slechts voor gezorgd dat er uiteindelijk minder rook bij de roker terechtkomt. Daarnaast zijn ook filters niet in staat om koolmonoxide of andere gasvormige componenten van tabaksrook tegen te houden.

Laat u niet misleiden

De meeste rokers roken omdat ze verslaafd zijn aan nicotine. Wanneer ze op lichte sigaretten overstappen, veranderen hun rookgewoonten dikwijls. Ze nemen meer trekjes, inhaleren dieper en roken vaak meer sigaretten.

Als u overgeschakeld bent op sigaretten met een laag teer- en nicotinegehalte krijgt u dus waarschijnlijk evenveel, zo niet meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen dan toen u uw eigen merk nog rookte.

Het roken van lichte sigaretten verlaagt vermoedelijk ook niet het risico op kanker, longemfyseem of andere ziekten – ook wanneer u niet meer sigaretten per dag gaat roken.

Ook het risico op hart- en vaatziekten verandert nauwelijks door het roken van deze lichte sigaretten. Het risico op een hartaanval neemt echter wèl af binnen een jaar nadat u compleet gestopt bent met roken, onafhankelijk van wat voor soort sigaretten u rookte.

Waar het op neerkomt

Kort samengevat: wanneer u overstapt op lichtere sigaretten, met minder teer en nicotine, dan wil dat nog niet zeggen dat het risico op longkanker, longemfyseem, hart- en vaatziekten of andere ziekten af zal nemen. Er is maar één manier om deze risico’s aanzienlijk te verlagen en dat is, luid en duidelijk: stoppen met roken. Laat u niets wijsmaken: lichte sigaretten zijn geen gezonde sigaretten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips