Maltakoorts

Maltakoorts is een door brucella melitense veroorzaakte dierenziekte, die ook mensen, voornamelijk mannen in de leeftijd van 25-45 jaar, zelden kinderen, kan treffen. De ziekte kan bij contact met zieke dieren resp. de uitwerpselen ervan of bij het gebruik van melk en melkproducten zo van de koe, overspringen. Maltakoorts is wijdverbreid en komt vooral voor bij koeien, geiten, schapen, varkens, paarden, honden, katten, gevogelte en dieren in het wild. De diagnose bij de mens kan wegens de veelvoud van de ongeveer 150 mogelijke ziekteverschijnselen moeilijk zijn en wordt alleen bewezen door het via kweek aantonen van de infectieverwekkers in het bloed, de liquor cerebrospinalis, de ontlasting enz. Soms is verwarring met malaria of tyfus mogelijk.

De eerste ziekteverschijnselen treden 5 tot 30 dagen na de besmetting op, bijvoorbeeld pijn over het hele lichaam, hoofdpijn, het uitbreken van zweet of lang aanhoudende koorts in ritmisch wisselende hoogte bij helder bewustzijn. De chronische vorm van de ziekte – in ongeveer 15 – 50% van alle gevallen – kan 3 maanden, maar ook jarenlang duren en psychische veranderingen in de vorm van depressies en lusteloosheid teweegbrengen. De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica, die echter een recidief niet altijd verhinderen.

Overdracht van maltakoorts van mens tot mens is nog niet waargenomen. Zie ook brucellosis.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips