Lupus erythematodes

Lupus erythematodes is afgekort l.e.; auto-immuunziekte , behorend tot de collageenziekten, waarbij antilichamen gevormd worden tegen elementen van het eigen lichaam, zoals bloedlichaampjes en eiwitten die in de kern van de cel aanwezig zijn. Bij lupus erythematodes worden twee vormen onderscheiden, een vorm die beperkt blijft tot de huid en niet-jeukende huidafwijkingen veroorzaakt, en een vorm die het gehele lichaam aantast, de systemic lupus erythematosus (s.l.e.).

Lupus erythematodes

Lupus erythematodes uitingen

Vrijwel alle organen van het lichaam kunnen aangedaan zijn. De ziekte kan zich uiten als een huidafwijking, veelal in de vorm van een vlindervormige rode verkleuring van het gelaat. Soms is er een overgevoeligheid van de huid voor licht. Verder kunnen gewrichtsontstekingen optreden, ontstekingen van het longvlies of het hartzakje, nierafwijkingen, anemie en stoornissen van het zenuwstelsel. De mate waarin de ziekte zich manifesteert is wisselend en varieert van mild tot een ernstige levensbedreigende toestand. Bij de behandeling van lupus erythematodes worden veelal corticosteroïden toegepast, de levensverwachting is met deze vorm van behandeling beduidend toegenomen.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik hoop interessante dingen te lezen in de nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips