Winderigheid

Winderigheid is een gasophoping in de darmen. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door een onjuiste vertering van het voedsel.

Het is moeilijk ernstig te blijven bij een onderwerp als winderigheid (flatulentie). Zelfs wetenschappers die het fenomeen bestuderen, maken er grapjes over door over mislukte experimenten te schrijven dat ze ‘uitliepen op een sisser’. Ook Hippocrates deed al uitvoerig onderzoek in verband met winderigheid, en geleerden in vroeger tijden die zich in het onderwerp specialiseerden werden ‘pneumatici’ genoemd.

Recenter schreef een arts dat ‘wanneer niets anders helpt, u altijd nog naar de persoon naast u kunt kijken’. Nee, het is niet gemakkelijk ernstig te blijven bij dit onderwerp, maar we zullen het proberen.

Beperk lactose.
Als u geen lactose verdraagt, kunt u van het eten van zuivelproducten last van winderigheid krijgen. Mensen die geen lactose verdragen, hebben slechts een lage darmconcentratie van het enzym lactase, dat nodig is voor de vertering van lactose, een suiker die voorkomt in veel zuivelproducten.

U hoeft natuurlijk helemaal niet aan lactose-intolerantie te lijden om ongewenste nevenverschijnselen te krijgen. Een aantal mensen kan slechts een zekere hoeveelheid en bepaalde soorten melkproducten verwerken zonder problemen. Als uw huisarts vermoedt dat uw geliefde zuivelproduct verantwoordelijk is voor het probleem, probeer het dan enkele dagen in kleinere porties of bij een maaltijd te eten, om uit te vissen op welk punt de winderigheid een probleem wordt.

Bonen: haal het gas eruit
Als u graag bonen en peulvruchten eet, maar niet zo van de gevolgen houdt, is alle hoop nog niet verloren.

Het is duidelijk dat bonen en peulvruchten winderigheid veroorzaken, maar hoe beter ze gekookt zijn, hoe kleiner het probleem wordt. Bonen schijnen inderdaad een groot deel van hun gasproducerende eigenschappen te verliezen in water. Studies hebben aangetoond dat de hoeveelheid gas producerende stoffen aanzienlijk kan worden teruggeschroefd door de bonen 12 uur te laten weken of 24 uur op vochtige vellen keukenrol te laten kiemen. Uit één studie bleek deze hoeveelheid zelfs met niet minder dan 90 procent te zijn afgenomen, nadat de bonen eerst werden geweekt en vervolgens met een concentratie van 4,8 kg/cm2 gedurende 30 minuten werden gekookt in de snelkookpan.

Vermijd voedingsproducten die ‘gas geven’.
De belangrijkste oorzaak van winderigheid is dat het verteringsstelsel niet in staat is bepaalde
koolhydraten te absorberen. Iedereen weet dat bonen en uien beruchte windmakers zijn, maar veel mensen weten niet dat ook kool, broccoli, spruitjes, bloemkool, volkorentarwemeel, radijsjes, bananen, abrikozen, zoute krakelingen en nog veel meer voedingsproducten heel wat darmgas kunnen produceren.

Vezelgebonden wind.
Hoewel een vezelrijke voeding dikwijls wordt aangemoedigd voor een gezonde spijsvertering, kunnen bepaalde
groenten en fruitsoorten de darmgasproductie verhogen. Als u om gezondheidsredenen dus meer vezels in uw dieet gaat opnemen, begin dan met een kleine dosis, zodat de darmen eraan kunnen wennen. Dit remt de toename van de darmgasproductie. Artsen hebben trouwens vastgesteld dat deze binnen enkele weken weer terugkeert naar het normale peil.

Geactiveerde houtskool.
Een aantal studies wees uit dat geactiveerde houtskool tabletten doeltreffend zijn om een overmatige darmgas productie teniet te doen. Houtskool absorbeert gassen en helpt dus tegen winderigheid.

Het is waarschijnlijk de beste behandeling die er momenteel bestaat – maar nadat de voeding is aangepast en andere maag-darm aandoeningen zijn behandeld en genezen. Vraag advies aan uw huisarts als u nog andere medicijnen neemt, want houtskool kan ook geneesmiddelen absorberen.

Wat zegt de deskundige? Terwijl een groot deel van de artsen geactiveerde houtskool aanbeveelt tegen darmgas, horen we van apothekers dat producten die dimeticon of simeticon bevatten bij de con-
sument nog steeds het populairst zijn. In tegenstelling tot de absorberende werking van geactiveerde houtskool, gaan dimeticon en simeticon winderigheid tegen door de vorming van door slijm omgeven gasbellen in maag en darmen te verhinderen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips