Oedipuscomplex

Oedipuscomplex is een bij vrouwen elektracomplex; de relatie van het jonge kind tot zijn ouders, door Sigmund Freud in zijn psychoanalyse aangeduid met namen van figuren uit de Griekse mythologie. Oedipus, koning van Thebe, was door de goden voorbestemd om zijn vader te doden en zijn moeder tot vrouw te nemen. Elektra was Orestes behulpzaam bij de bestraffing van hun moeder Clytaemnestra. De theorie van het Oedipuscomplex gaat uit van de veronderstelling, dat er in de ontwikkeling van iedere jongen een fase is, waarin hij wenst bij zijn moeder de positie van zijn vader in te nemen. Omdat dit onmogelijk is, en hij aanneemt dat alleen al de gedachte eraan strafbaar is, wordt die wens verdrongen naar het onderbewustzijn. Daarmee is hij echter niet ‘vergeten’; hij kan zich in andere situaties uiten in een onjuiste houding of onjuiste handelingen.

Bij meisjes treedt een vergelijkbare ontwikkeling op. Zij wensen bij hun vader de positie van hun moeder in te nemen en zijn jaloers op haar. Die jaloezie durven zij niet te tonen en wordt daarom onderdrukt. Veel van de huidige psychiaters en psychologen schrijven het Oedipuscomplex niet meer de betekenis toe, die Freud eraan hechtte. Zij zijn juist van mening dat dit complex alleen kon ontstaan en belangrijk kon worden in een maatschappij met de structuur van die waarin Freud leefde (de patriarchale, burgerlijke maatschappij van Wenen rond de eeuwwisseling).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips