Pinda-allergie

Pinda-allergie is een steeds vaker voorkomende vorm van voedselallergie, ofwel anafylaxie. Dit allergeen kan leiden tot ernstige lichamelijke reacties bij blootstelling aan minimale hoeveelheden. Het is daarom erg belangrijk om goed te weten hoe u met een pinda-allergie om moet gaan. Gelukkig is er al veel onderzoek gedaan op dit gebied.

Wat is een pinda-allergie?

Bij mensen die last hebben van pinda-allergie, reageert het afweersysteem van het menselijk lichaam abnormaal op blootstelling aan (sporen van) pinda’s. Te denken valt dan aan verschillende lichamelijke, allergische reacties. Voorbeelden daarvan zijn het krijgen van een warm en jeukerig gevoel, een opgezwollen en rood gezicht, tranen in de ogen, een loopneus, overmatig niezen, verdikking (zwelling) van tong, lippen of andere lichaamsdelen, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, kortademigheid, duizeligheid en flauwvallen. Een pinda-allergie kan derhalve ernstig zijn, dat iemand bewusteloos kan raken, een astma-aanval kan krijgen of geen lucht meer krijgt door een opgezwollen keel.

Welke van bovenstaande verschijnselen optreedt, verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Bij elke blootstelling aan (sporen van) pinda kunnen de verschijnselen verergeren. Veel mensen verwarren een pinda-allergie overigens met notenallergie, maar dat is toch echt een andere vorm van voedselallergie. Een pinda is immers geen noot, maar een peulvrucht.

Hoe ontstaat een pinda-allergie?

Een pinda-allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem bij contact met of bij consumptie van pinda of sporen daarvan. Het afweersysteem maakt allergische antistoffen aan die de stoffen bestrijden. Wanneer de reactie ernstig is, wordt gesproken van een anafylactische reactie. De bloeddruk daalt sterk, doordat er vaatverwijding optreedt. Deze afwijking in het menselijk afweersysteem is vaak, maar niet altijd, aangeboren en erfelijk. Waardoor een voedselallergie ontstaat, is lang niet altijd duidelijk.

Steeds meer mensen krijgen te maken met een pinda-allergie, maar waarom is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk speelt het feit dat sporen van pinda in steeds meer producten te vinden zijn, een rol. De eiwitbestanddelen in deze sporen worden door het menselijk lichaam gemakkelijk als allergeen gezien.

Hoe ga ik om met een pinda-allergie?

Helaas is er geen andere oplossing dan levenslang op dieet gaan. Er bestaat geen geneesmiddel voor een voedselallergie, het afweersysteem van de mens kan op die manier niet worden beïnvloed. Gelukkig hebben mensen die last hebben van pinda-allergie, van nature al een afkeer van pinda. Zij hebben dus zeker geen problemen om dat bakje pinda’s onaangeroerd te laten staan: integendeel zelfs!

Gevolg van het hebben van een pinda-allergie is wel dat levenslang sterk moet worden gelet op het voedingspatroon. Pinda-allergie blijft meestal levenslang bestaan, in tegenstelling tot de meeste andere allergieën die na verloop van tijd verdwijnen. Deze allergie kan daarbij zodanig ernstig zijn en al optreden bij de kleinste blootstelling aan pindasporen, dat het per ongeluk consumeren van één pinda al kan leiden tot levensbedreigende allergische reacties. Heeft u last van pinda-allergie, wees dan zeer alert op uw voeding en heb noodmedicatie, zoals de EpiPen, altijd bij de hand. Hiermee kan direct de benodigde dosis adrenaline worden toegediend. Ook is het aan te raden om bij de stichting voedselallergie een voedselallergiepas aan te vragen en deze altijd bij u te dragen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips