Hepatitis B

Hepatitis-B-virus (HBV) is een wijd verspreid pathogeen dat in staat is om zowel acute als chronische infecties te veroorzaken. De ziekte wordt verkregen door seks te hebben met een besmet iemand. Het kan ook verkregen worden via besmet bloed. Het delen van naalden bij intraveneus druggebruik vergroot het risico om besmet te raken met HBV. Het is makkelijker om hepatitis te krijgen als er geen condoom wordt gebruikt. Hepatitis B wordt overgebracht tijdens seks met een besmette partner of door het delen van naalden bij intraveneus druggebruik.

Hoe het eruit ziet – Wat de symptomen zijn:

Alle tekenen van hepatitis B hebben te maken met het slecht functioneren van de lever, wat veroorzaakt wordt door het virus. De tekenen zijn onder andere vermindering van eetlust, zwakte, misselijkheid, braken, buikpijn en een gele verkleuring van de huid of het oogwit. Sommige van deze tekenen zijn ook een indicatie van andere ziekten. Het hebben van welke van deze symptomen dan ook zou dus voldoende moeten zijn om een medisch deskundige te raadplegen.

Hepatitis B

Hoe je ervoor getest wordt:

Een arts of verpleegkundige zal een bloedmonster nemen en het naar een laboratorium sturen. Het kan tot twee weken duren voordat de uitslag bekend is. Hepatitis B is te behandelen, maar op het moment is er geen genezing voor. Een intramusculaire injectie (een injectie in de spier) wordt gegeven om de schade aan de lever zelf en de ziekte in het algemeen te beheersen.

Preventie:

Vermijd of stop met risicovol gedrag (het delen van naalden bij intraveneus druggebruik). Overweeg vaccinatie. Er bestaat een vaccin voor mensen die risico lopen op besmetting. Als u van plan bent naar een land te reizen waar hepatitis voorkomt en als u behoort tot een risicogroep voor besmetting, dan is het aan te raden dat u zich laat vaccineren. Overleg dit met uw huisarts. Tot de risicogroep behoren mensen die in aanraking komen met bloed of bloedproducten, homofielen, drugsgebruikers en personen die langer dan zes maanden in een ontwikkelingsland verblijven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips