Belroos
belroos (erysipelas) is een door streptococcen veroorzaakte ontsteking in de lymfspleten van de huid. De verwekkers dringen vanuit recente of oude huidverwondingen, soms van geringe aard (verse wonden, kleine inscheuringen, kloven, eczeem, onderbeenzweer, enz.) in de lymfspleten.
In zeldzame gevallen komt belroos uit een dieper gelegen ontstekingshaard (steenpuist, abces, been- of gewrichtsontsteking). De incubatietijd bedraagt een tot drie dagen. De patiënt gaat rillen, krijgt hoge koorts en ontwikkelt pijnlijke, scherp begrensde, gezwollen, lakachtig glanzende, intensief rode verkleuringen van de huid.
De haarden vertonen boogvormige of vlamvormige uitlopers die zich in onregelmatige aanvals-perioden verder uitbreiden. Het meest worden aangedaan het gezicht (gezichtsroos) en de behaarde hoofdhuid (hoofdroos), en verder de ledematen.
Belroos op de behaarde hoofdhuid en op de slijmvliezen is vaak alleen vast te stellen op grond van koorts en ernstige algemene verschijnselen. Op de aangedane plaatsen kunnen zich de ontstekingsverschijnselen verder ontwikkelen tot blaren of zelfs tot gangreen. De ziekte duurt meestal 6 tot 10 dagen. Als belroos zich over grote delen verplaatst, kan belroos verscheidene weken duren. Belroos is beperkt besmettelijk; er schijnt een zekere individuele gevoeligheid voor te bestaan. Om belroos te voorkomen moeten ook kleine huidwondjes nauwkeurig worden verzorgd.
De medische behandeling heeft sinds de invoering van de sulfonamide en de penicilline grote vooruitgang gemaakt. Wanneer deze preparaten goed worden toegepast leiden zij bijna altijd tot spoedig herstel. Daarbij is de plaatselijke behandeling — het penselen met desinfecterende stoffen — minder belangrijk. Soms moeten stimulerende middelen voor het hart en circulatie worden toegediend. Slechts in zeldzame gevallen moet bij belroos bovendien een serumbehandeling worden gegeven.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.