Dupuytren contractuur

Dupuytren contractuur, genoemd naar de 19e-eeuwse Franse chirurg die het beeld als eerste beschreef, is een pijnloze en meestal progressieve aandoening. Kenmerkend is een dikke, harde weefselband vlak onder de huid van de handpalm. Door onbekende oorzaak verhardt het weefsel en verschrompelt het tot een vezelige, littekenachtige massa. In het begin schrompelt de huid in de handpalm, net onder de vingers. Naarmate de aandoening vordert, worden de vingers naar binnen getrokken, zodat ze uiteindelijk niet meer gestrekt kunnen worden. Soms komt de aandoening ook in de voetzool voor.

In de meeste gevallen is de kwaal niet ernstig en nauwelijks pijnlijk, maar sommige bewegingen kunnen beperkt worden. Bij ernstige beperking kan een eenvoudige operatie het probleem verhelpen.

dupuytren contractuur

dupuytren contractuur symptomen

• Verdikte knobbel in de handpalm of de voetzool.
• Rimpeling van de huid boven de knobbel.
• Grijpen is moeilijk.
• Vingers (pink en ringvinger) en tenen kunnen niet volledig gestrekt worden.

dupuytren contractuur behandeling

• In ernstige gevallen kan de knobbel of weefselband operatief worden verwijderd. Na de operatie wordt de vinger met een spalk in de juiste stand gezet. De operatie wordt alleen gedaan als de beweging in het gebied ernstig gestoord is. Dat is als volgt te bepalen: Leg de hand met handpalm en vingers naar beneden op een tafel. Als u de hand of de vingers niet plat kunt leggen moet u naar een dokter gaan.

• Soms is een huidtransplantatie nodig om het beschadigde weefsel te vervangen of te herstellen.

• Met fysiotherapie kunnen de beweeglijkheid en de kracht in de hand worden hersteld. Soms is precisiewerk, zoals het bespelen van een muziekinstrument, minder goed mogelijk. Ongevoeligheid kan optreden als tijdens de operatie zenuwen weggenomen zijn.

Ga naar de dokter als normale activiteiten onmogelijk zijn doordat de vingers of tenen niet meer kunnen worden gestrekt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips