Mondhygiëne

Een regelmatig bezoek aan de tandarts en dagelijkse mondverzorging zijn essentieel voor een goede mondhygiëne. De dagelijkse mondverzorging omvat stimulering van het tandvlees, het borstelen van de tanden en flossen. De dagelijkse verzorging dient te worden aangevuld met een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts. Cariës aan de tanden (gaatjes) en tandvleesontsteking zijn de twee meest voorkomende problemen met het gebit. Voedselresten en plaque hopen zich rond de tanden en het tandvlees op.

Wanneer deze resten niet door regelmatig borstelen verwijderd worden treedt demineralisatie op. Ontsteking van het tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, wordt veroorzaakt door opgehoopte plaque en voedselresten onder de tandvleeslijn. Deze opgebouwde plaque en voedselrestanten huisvesten bacteriën, die de tanden bederven en waar de adem slecht van gaat ruiken. Het gebit dient na iedere maaltijd en voor het naar bed gaan te worden geborsteld. Regelmatig borstelen stimuleert tevens de bloedcirculatie in het tandvlees. Dagelijks flossen helpt bij het verwijderen van de plaque en het tandsteen dat op het gebit wordt opgebouwd. Het is belangrijk om bij het borstelen een fluoride tandpasta te gebruiken en een middelharde tot zachte tandenborstel. Het is ook belangrijk de mond grondig met water na te spoelen. Een aantal mensen geeft er de voorkeur aan de mond met een fluoride-houdend of een antiseptisch mondwater te spoelen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips