Adhesie: verkleving of vergroeiing van weefsels

Een verkleving of vergroeiing van weefsels wordt adhesie genoemd. Het gaat hierbij om weefsels die onder normale omstandigheden niet met elkaar verbonden zijn. Een verkleving is een veel voorkomende complicatie na een buikoperatie. Daarnaast kan adhesie ontstaan in de eierstokken, in de darmen of tussen de darmwand en de buikwand.  Ook kan er adhesie ontstaan tussen pezen, spieren en bindweefsel.

Oorzaken van adhesie

Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor het ontstaan van adhesie:

Bij adhesie is er sprake van bindweefselstrengen, dit zijn harde strengen weefsel dat organen met elkaar verbindt. Bij adhesies maken we een duidelijk onderscheid tussen twee vormen van verkleving, namelijk adhesie in de buikholte of verklevingen van pezen en spieren.

Symptomen van verklevingen

Bij adhesie in de buikholte ontstaan er klachten van buikpijn en een opgezette buik. Ook misselijkheid en een verstopping komen veel voor. Verklevingen van het buikvlies kunnen een totale darmafsluiting veroorzaken.

Bij een verkleving van de pees, spier of omliggend weefsel ontstaan er pijnklachten bij belasting. Deze pijnklachten verdwijnen na rust maar komen vaak de volgende ochtend weer terug. De klachten blijven, wanneer behandeling uitblijft, altijd aanwezig.

Diagnose van adhesie

Adhesie is niet altijd duidelijk aantoonbaar. Vaak wordt er eerst gedacht aan tijdelijke of chronische buikpijn zonder duidelijke oorzaak. Na een buikoperatie verloopt de diagnose eenvoudiger, omdat dit direct te herleiden is naar adhesie.

Van alle patiënten die buikchirurgie ondergaan belandt gemiddeld 35% binnen 10 jaar één tot twee keer opnieuw in het ziekenhuis. Deze ziekenhuisopname heeft te maken met het ontstaan van adhesie in de buikholte. De meeste verklevingen ontstaan binnen twee jaar na buikchirurgie, maar het kan ook tot wel 40 jaar na dato ontstaan. Aan de hand van de klachten wordt een onderzoek verricht, waarmee adhesie kan worden aangetoond. Dit onderzoek gebeurt door middel van een kijkoperatie of laparoscopie. Er kunnen door een kijkoperatie weer nieuwe verklevingen ontstaan. Om deze reden wordt de diagnose soms ook middels radiologisch onderzoek vastgesteld.

Adhesie aan spieren, pezen en omliggend weefsel kan vastgesteld worden door middel van palpatie en radiologisch onderzoek. Er kan gebruikt worden gemaakt van echografie en kleuren doppler echografie, waarbij de doorbloeding van de pees en de spieren wordt bekeken.

Behandeling verklevingen in de buikholte

De behandeling van verklevingen in de buikholte verloopt vaak moeizaam. Middels een kijkoperatie of buikchirurgie kan de chirurg de bindweefselstrengen in de buikholte losmaken. Als gevolg van deze operatie kunnen er weer nieuwe verklevingen ontstaan.

Een andere behandelmethode is het masseren van de verklevingen van buitenaf. Op deze manier wordt getracht de verklevingen soepeler te maken, waardoor de klachten verminderen.

Bij een darmafsluiting is behandeling altijd noodzakelijk. Een operatie verhelpt de darmafsluiting, dit haalt de ernstige complicaties weg. Met behulp van laxeermiddelen en vezelrijke voeding wordt de ontlasting zacht gehouden, hiermee wordt een verstopping en ernstige klachten voorkomen.

Tot 90% van alle patiënten die ooit buikchirurgie hebben ondergaan, krijgen te maken met verklevingen in de buikholte. Waarom de een dit wel krijgt en de ander is onduidelijk. Adhesie van de eierstokken of de baarmoeder kan bij vrouwen tot onvruchtbaarheid leiden. Wanneer de verklevingen niet weggenomen worden of terugkeren, is een vruchtbaarheidsbehandeling de enige oplossing bij een kinderwens. In dit geval wordt er vaak gekozen voor IVF, een methode die bij deze vrouwen een grotere kans van slagen heeft.

Behandeling adhesie van spieren en pezen

Adhesie van de spieren of pezen kan behandeld worden middels fysiotherapie. Bepaalde oefeningen verminderen de klachten en voorkomen het ontstaan van nieuwe verklevingen. Blijven bewegen zorgt er  niet alleen voor dat klachten verminderen maar ook voor dat er geen nieuwe verkleving of verbindweefseling ontstaat.

Nieuwe verklevingen worden voorkomen door verantwoord bewegen en sporten. Bewegingstherapie of fysiotherapie gericht op sport kan helpen bij de juiste manier van bewegen. Valpartijen en blessures moeten zoveel mogelijk voorkomen worden. In veel gevallen is het mogelijk om na behandeling van verklevingen aan spieren en pezen weer succesvol te sporten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips