Blaaskanker
Bij blaaskanker groeien een of meerdere kwaadaardige gezwellen in de urineblaas, meestal in het slijmvlies. De kanker kan doorgroeien in naburige organen en uitzaaien naar de botten en de longen.
Net zoals vele andere vormen van kanker, komt blaaskanker vaker voor bij ouderen dan bij jongeren. Doordat blaastumoren gemakkelijk bloeden, kan bloed in de urine het eerste symptoom van de aandoening zijn. Dit hoeft niet iedere keer te gebeuren als men gaat plassen. Als de tumor de afvloed van de nieren belemmert, kan de nierfunctie achteruitgaan en kunnen pijnklachten ontstaan. Een tumor die de afvloed uit de blaas belemmert, geeft ernstige klachten bij het urineren. Men moet vaak plassen en heeft last van nadruppelen.
Mannen op oudere leeftijd hebben vaak last van nadruppelen. In de meeste gevallen komt dit door een op oudere leeftijd normale vergroting van de prostaat en hoeft men zich geen zorgen te maken dat men blaaskanker heeft.
Wat zijn de oorzaken van blaaskanker?
Rokers en werkers in de verf- en kunststofindustrie lopen een sterk verhoogd risico op blaaskanker. Door allerlei maatregelen en veiligheidsvoorschriften is het risico voor werkers in genoemde industrieën wel verminderd. Bovendien controleert men streng of de opneming van kankerverwekkende stoffen de grenswaarde niet overschrijdt.
Hoe wordt blaaskanker behandeld?
Er zijn drie verschillende behandelingen, die afzonderlijk of in combinatie kunnen worden toegepast. Zo mogelijk wordt de tumor operatief verwijderd. Dit kan met een speciaal instrument via de urinebuis of via het openen van de buikwand.
Afhankelijk van de aard en de grootte van het gezwel en of er al dan niet uitzaaiingen zijn, kan men een bestraling geven. Soms gebruikt men ook cytostatica (medicijnen die kankercellen doden). Blaastumoren geven vaak recidieven, oftewel de tumor komt vaak terug. Daarom is het belangrijk dat men ook na de behandeling nog regelmatig wordt gecontroleerd.
Wat kan men er zelf aan doen?
Men kan hier zelf niets aan doen. Men moet direct naar de huisarts gaan.
Hoe voorkomt men blaaskanker?
Wie niet rookt heeft in het algemeen een kleinere kans kanker te krijgen. Wie op de werkplek risico loopt met gevaarlijke stoffen in aanraking te komen, moet de veiligheidsvoorschriften in acht nemen en beschermende kleding dragen.
Wanneer moet men de huisarts raadplegen?
De symptomen van blaaskanker zijn aanvankelijk uiterst vaag. Als u bloed in de urine constateert, moet u in ieder geval uw huisarts raadplegen. Hetzelfde geldt voor pijnklachten in de onderbuik of de nierstreek.
Ook mensen die sterk afvallen, geen eetlust hebben of steeds moe zijn, moeten naar de dokter. Het
is belangrijk de dokter bijtijds te consulteren, opdat een eventuele tumor zich niet verder uitbreidt.
Wat doet de dokter?
Hij zal de urineblaas met een zogeheten cystoscoop onderzoeken. Een cystoscoop bestaat uit een dunne buis die door de urinebuis naar de blaas kan worden opgeschoven. Hij zal stukjes weefsel wegnemen voor verder onderzoek en eventueel een echo maken van de nieren. Als een kwaadaardig gezwel wordt geconstateerd, zal men in de regel eerst opereren en daarna met medicijnen of bestraling nabehandelen.
Ziekteverloop
Als de behandeling bijtijds begint, dus voor de tumor te groot is of zich uitzaait, zijn de genezingskansen relatief goed. In een later stadium zijn de vooruitzichten om weer geheel gezond te worden een stuk minder.
Is blaaskanker gevaarlijk?
De aandoening is zeer gevaarlijk als ze laat wordt ontdekt of niet wordt behandeld.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.