Vleesboom

vleesboom (myoom), is een goedaardige aandoening van de baarmoeder, gekenmerkt door een vermeerdering van spierweefsel en bindweefsel. De aandoening geeft vaak aanleiding tot stoornissen in de menstruatie. Soms kan een vleesboom in de baarmoederhals worden gevonden en een enkele maal komen er vleesbomen geheel los van de baarmoeder in het kleine bekken voor. Vleesbomen groeien uitsluitend gedurende de geslachtsrijpe leeftijd van de vrouw. Beneden het vijfentwintigste jaar komen zij zelden voor. Boven het vijfendertigste jaar komen ze bij ongeveer twintig procent van alle vrouwen voor.

Na de overgangsjaren ontstaan geen nieuwe vleesbomen meer en de bestaande worden meestal kleiner. Er kunnen er meer tegelijk in de baarmoeder voorkomen en de grootte varieert van een speldeknop tot een voetbal of nog groter. De oorzaak van het ontstaan van vleesbomen is niet goed bekend. Wel is gebleken dat de door de eierstok geproduceerde hormonen er invloed op uitoefenen.

vleesboom

Vleesbomen kunnen op verschillende manieren klachten veroorzaken. In de eerste plaats kunnen ze zuiver mechanisch door hun grootte en de plaats waar zij zich bevinden bezwaren geven, vooral als ze andere organen verdringen of erop drukken. Onder bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld na een miskraam, abortus of bevalling en bij een scheur in het kapsel dat gewoonlijk om de vleesboom zit, kunnen er ziektekiemen in de vleesboom doordringen en een ontstekingsproces veroorzaken. Hierdoor kunnen ernstige, met koorts gepaard gaande ziektetoestanden ontstaan.

Doordat het bloedend oppervlak bij een baarmoeder met vleesbomen groter is, treedt meestal een sterkere menstruatie op. Bovendien verhinderen de vleesbomen dat de baarmoederspier zich goed samentrekt en daardoor de bloedvaten dichtdrukt, zoals tijdens een menstruatie bij een goed functionerende baarmoederspier gebeurt.

Bij klachten, hoe gering ook, moet men zich altijd tot de huisarts wenden. In sommige gevallen vereist een vleesboom specialistische behandeling van een vrouwenarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips