Mastoiditis

Mastoiditis is een ontsteking van het mastoid. Dat is het puntige uitsteeksel van het slaapbeen, dat zichtbaar en voelbaar is achter het oor.

De ontsteking leidt ertoe dat de holle ruimte van het uitsteeksel geheel met pus wordt gevuld. Wanneer deze pushaard naar binnen of buiten openbreekt, dan treden er complicaties op, met als meest ernstige complicatie een hersenabces.

Wat is de oorzaak van mastoiditis?

Mastoiditis is het gevolg van middenoorontsteking. De verwekkers van deze ontsteking, waarbij pus wordt gevormd, verspreiden zich via het gemeenschappelijke slijmvlies naar de benige cellen van het mastoid. Dit kan gebeuren wanneer een middenoorontsteking na twee tot drie weken nog niet helemaal is genezen.

Hoe wordt mastoiditis behandeld?

In eerste instantie bestaat de behandeling uit antibiotica. In hardnekkige gevallen zou het noodzakelijk kunnen worden te opereren. Tijdens deze operatie worden delen van het mastoid weggehaald.

Wat kan men er zelf aan doen?

Ontstekingen van het oor moeten altijd serieus worden genomen. Ze dienen door een arts te worden onderzocht. Antibiotica moeten zo lang als voorgeschreven worden ingenomen, ook al zijn er na enkele dagen geen klachten meer.

Wat doet de dokter?

De arts zal het oor onderzoeken en het gehoor testen. Bij verdenking op Mastoiditis wordt er een röntgenfoto gemaakt, om er achter te komen hoe ver de ontsteking zich heeft uitgebreid. Bovendien wordt er bloed afgenomen voor onderzoek.

Wanneer de diagnose vaststaat, zal de arts antibiotica voorschrijven en de patiënt voor controle terug laten komen. Wanneer de ontsteking ernstig is en zich in een vergevorderd stadium bevindt, dan wordt de patiënt doorverwezen naar een ziekenhuis.

Mastoiditis

Ziekteverloop

Mastoiditis wordt voorafgegaan door acute middenoorontsteking. De typische symptomen van de ziekte, zoals hevige oorpijn, hoofdpijn, koorts, braken en achteruitgang van het gehoor, worden in de tweede of derde week van de ziekte sterker. Druk op het mastoid is extreem pijnlijk.

Er kunnen ernstige complicaties optreden wanneer de pushaard doorbreekt. Van de plaats waar de pus doorbreekt hangt het af wat voor soort complicatie er op het beenvlies van het mastoid terechtkomt, dan ontstaat achter het oor een pijnlijk abces. De oorschelp gaat dan naar buiten staan.

Wanneer de pus door de top van het mastoid heen breekt, dan zwelt de betreffende kant van de hals op en is deze pijnlijk. Het hoofd van de patiënt komt dan schuin te staan. Bij een doorbraak door de aanhechting van het jukbeen treedt er een pijnlijke zwelling voor het oor op. Ook de oogleden zwellen dan op.

Wanneer etter in de buurt van het verlengde ruggenmerg komt, dan krijgt de patiënt hevige hoofdpijn. Er ontstaan symptomen van hersenvliesontsteking en trigeminusneuralgie.

Komt de pus in het labyrint terecht, dan ontstaan draaiduizeligheid en braakneigingen.Wanneer de afvloeiing van het veneuze bloed is aangetast, dan bestaat er kans op het optreden van een levensgevaarlijke bloedvergiftiging (sepsis) met uitzaaiingen van etter naar het hart, de longen, de nieren en de hersenen. Ook wanneer de pus binnendringt in de schedel, dan is dat een levensgevaarlijke complicatie met ontstekingen van het hersenvlies en hersenabcessen.

Is mastoiditis gevaarlijk?

Meestal verloopt de genezing vlot en ongestoord. Er ontstaat een gevaarlijke situatie wanneer de mastoiditis zich gaat verspreiden, en wanneer ze onvoldoende of niet lang genoeg wordt behandeld. De complicaties kunnen levensgevaarlijk zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips