Broze nagels

Als u broze nagels heeft, kan dit een teken zijn dat uw gezondheid niet helemaal op peil is. Er kunnen onderliggende gezondheidsproblemen spelen, maar het is ook goed mogelijk dat er minder erge zaken zorgen voor broze nagels.

Wat zijn broze nagels?

Broze nagels zijn droge nagels. De structuur is niet heel hard en van hoge dichtheid. Door de slechte structuur zijn de nagels broos en brokkelen of breken ze snel af. Als nagels broos zijn, maar daarnaast ook geel kleuren, zijn ze waarschijnlijk broos vanwege een schimmelinfectie.

Directe oorzaken

Broze nagels kunnen bij iedereen optreden. Vaak is er gewoon sprake van uitdroging van de nagels, bijvoorbeeld door veel contact met water en/of schoonmaakmiddelen. Ook nagellakremover met het bestanddeel aceton kan ervoor zorgen dat nagels uitdrogen en broos worden. Verder kunnen voedingstekorten de nagels brozer maken.

De volgende voedingstekorten kunnen ten grondslag liggen aan broze nagels:

IJzer, eiwit, zink, calcium, vitamine A en vitamine B zijn allemaal bouwstenen voor de nagelgroei. Als u een tekort heeft aan één of meerdere van deze voedingsstoffen, dan kan de nagel niet ‘normaal’ uitgroeien tot een sterke nagel.

Indirecte oorzaken

Naast uitdroging en voedingstekorten kunnen broze nagels ook het gevolg zijn van dieper gelegen gezondheidsproblemen. Allereerst kan een traag werkende schildklier de veroorzaker zijn van broze nagels. Diabetes kan een rol spelen bij broze nagels, de reumatische aandoening osteoporose kan een rol spelen en slecht functionerende nieren kunnen ten grondslag liggen aan brozere nagels.

Oplossing

Broze nagels kunt u sterker maken door te voorkomen dat uw nagels lang en veel nat worden en hierdoor uitdrogen. Vermijd schoonmaakmiddelen en maak schoon met handschoenen aan. Zorg dat u voldoende gevarieerd eet. Dit wil zeggen: voldoende fruit, groenten en dierlijke producten, zoals vis, vlees, zuivel en eieren.

U kunt uw nagels vanaf de buitenkant ook extra verzorgen door deze in te smeren met nagelolie of crème. Een nagelverharder brengt een extra sterk laagje bovenop uw nagels aan, maar het versterkt de nagel zelf niet, dus lost de broosheid van uw nagel niet op.

Heeft u lange tijd broze nagels en lijkt dit niet te worden veroorzaakt door voedingstekorten? Raadpleeg dan een arts om te onderzoeken wat uw broze nagels dan veroorzaakt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips