Baarmoederhals-aandoeningen

Goedaardige aandoeningen van de baarmoederhals (cervix), de nauwe opening van de baarmoedermond (portio), zijn onder andere baarmoederhalsontsteking (cervicitis), cervixectropium, cervixpoliepen en cervixdisplasie. Cervicitis is een algemene term voor een ontsteking of infectie van de baarmoederhals. Bij cervixectropium, vaak foutief cervixerosie of portioerosie genoemd, is de grens van het baarmoederslijmvlies verschoven naar de baarmoedermond. De cellen van het baarmoederslijmvlies zijn veel kwetsbaarder dan die van het vaginaslijmvlies en raken veel eerder ontstoken.

Erosie van het cervixweefsel komt zelden voor maar kan optreden na bepaalde medische procedures, geslachtsverkeer of door het gebruik van een ‘spiraaltje’ (IUD). Cervixpoliepen zijn groeisels in het baarmoederhalsslijmvlies, die vaak in trosjes bijeen liggen. Bij sommige vrouwen kunnen ze zo groot zijn dat ze bevruchting belemmeren doordat ze het sperma tegenhouden.

Soms zijn de poliepen een voorstadium van kanker. Bij cervixdisplasie bevinden zich abnormale cellen op het oppervlak van de baarmoederhals. Al naar gelang de mate van abnormaliteit, wordt deze mild, matig of ernstig genoemd. Hoewel displasie geen kanker is en vanzelf kan verdwijnen, kan het wel de eerste stap zijn van een eventuele ontwikkeling tot baarmoederhalskanker; directe behandeling is dan ook geboden.

• Bij baarmoederhalsontsteking: heldere, grijze of gele vaginale afscheiding; bloeding na geslachtsverkeer of tussen twee menstruaties in; brandend gevoel en jeuk rond de uitwendige geslachtsdelen. Andere infecties van de aangrenzende organen kunnen bijkomende klachten geven zoals veel en vaak pijnlijk urineren, buik- en rugpijn.

• Bij ectropium (omstulping van baarmoederslijmvlies in de cervix): witte of bloederige afscheiding, vaak een week voor de menstruatie; bloeding na geslachtsverkeer of tussen twee menstruaties in.

• Bij cervixpoliep: hevige, waterige en bloederige vaginale afscheiding; bloeding na geslachtsverkeer of tussen twee menstruaties in, na ontlasting, zware menstruatiebloeding, kramp in de bekkenstreek.

• Bij displasie, een voorstadium van baarmoederhalskanker, zijn er geen verschijnselen. Een PAP-test (uitstrijkje) is nodig om displasie te ontdekken.

Baarmoederhals-aandoeningen

Baarmoederhals aandoeningen oorzaken

Baarmoederhalsontsteking kan veroorzaakt worden door een vaginale infectie, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA s) en ontsteking van het kleine bekken (zie aldaar). Scheurtjes of schrammen in de baarmoeder die bij de bevalling of een abortus ontstaan, kunnen ontsteken en cervicitis veroorzaken.

De oorzaak van cervixectropium is onbekend. De aandoening komt vaak voor in de vroege puberteit en bij sommige vrouwen is het aangeboren. Zwangerschap en langdurig gebruik van anticonceptiepillen verhogen het risico. Het ontstaan van cervixpoliepen wordt bevorderd door beschadiging van de cervix, vaginale infecties of hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Vrouwen die veel wisselende partners hebben, lopen ook meer risico (zie ook Baarmoederhalskanker).

Baarmoederhals aandoeningen preventie

• Vrouwen moeten regelmatig een uitstrijkje laten maken om onregelmatigheden in de baarmoederhals vroegtijdig op te sporen. Vaginale infecties en geslachtsziekten moeten direct worden behandeld. Katoenen ondergoed dragen. Door het dragen van nylonondergoed, dat niet ‘ademt’, ontstaat een warme vochtige omgeving die infecties bevordert.

Behandeling

* Baarmoederhalsontsteking: de dokter zal antibiotica of een middel tegen schimmels of virussen geven. Als de verschijnselen niet verdwijnen, kan het aangetaste gebied van de cervix pijnloos weggehaald worden door toepassing van cauterisatie (hitte), cryochirurgie (vloeibare stikstof) of lasertherapie. Als de ontsteking diep doorgedrongen is in het cervixweefsel, kan operatief een wigvormig stukje weefsel weggenomen worden door conisatie. In ernstige, chronische gevallen van cervicitis kan worden overwogen de baarmoeder te verwijderen (hysterectomie), maar dat gebeurt zelden.

* Cervixectropium: de aangetaste weefsels kunnen worden weggehaald door toepassing van cauterisatie, cryochirurgie of lasertherapie. Behandeling is niet nodig als er geen verschijnselen zijn.

* Cervixpoliep: poliepen worden operatief verwijderd. Enkele poliepen kunnen ambulant behandeld worden onder plaatselijke verdoving. Als er meerdere groepen en grotere poliepen zijn is korte opname in een ziekenhuis nodig.

* Cervixdisplasie: minder ernstige displasie kan zonder behandeling overgaan. Hardnekkige displasie kan worden behandeld met laserstralen, cryochirurgie, cauterisatie of conisatie. In ernstige gevallen kan hysterectomie worden aangeraden (zie Baarmoederhalskanker) .


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips